Oznamovateľov korupcie nestačí len chrániť, treba ich aj odmeňovať

NETKY.SK • 19 Júl 2022, 14:03 • 2 min
Oznamovateľov korupcie nestačí len chrániť, treba ich aj odmeňovať

BRATISLAVA – Vyhlásil to predseda Ústavnoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR Milan Vetrák (OĽaNO), ktorý chce na jeseň s kolegami predložiť poslanecký návrh upravujúci odmeny pre oznamovateľov korupcie.

slovakia

left justify in out

Tvrdí, že odmena má riešiť ich zabezpečenie, ak by ich chceli „vyštvať“ zo zamestnania.

 

„Vidíme, že ochrana sama o sebe nemotivuje oznamovateľov, aby oznamovali korupciu,“ povedal Vetrák na utorkovej tlačovej konferencii s tým, že na Slovensku máme žalostný stav oznamovania korupcie. Ľudia nechcú podľa neho riskovať stratu zamestnania. Vetrák povedal, že aj na túto oblasť poukazuje Európska komisia (EK).

 

img
 

Predsedníčka Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti Zuzana Dlugošová má podľa Vetráka iný názor a primárne sa chce venovať ochrane.

 

„Pri oznamovateľoch korupcie nestačí iba ich ochrana, preto sme do Programového vyhlásenia vlády presadili, že netreba len ochraňovať, ale treba odmeňovať,“ dodal Vetrák. Odmena by mohla tvoriť podiel zo sumy, ktorú oznamovateľ pre štát zachráni. Program vlády hovorí o návrhu zaviesť pravidlo, že v prípade, ak priamy aktér usvedčí toho, kto dáva alebo berie úplatok, súčasťou rozhodnutia súdu by bola finančná kompenzácia pre nahlasovateľa vo výške 50 percent z výšky úplatku. Zaplatiť ju má podľa návrhu vládneho dokumentu iniciátor korupcie. Vetrák pripomenul, že kým prejde celý proces a štát vymôže určitú sumu, treba dať oznamovateľovi benefit aj skôr.

 

img


Poslanci OĽaNO v utorok reagovali na správu EK, ktorá vydala pre Slovensko šesť odporúčaní v oblasti právneho štátu. Na členov Súdnej rady SR by sa mali podľa EK vzťahovať dostatočné záruky nezávislosti, pokiaľ ide o ich odvolanie. Vetrák pripomenul, že momentálne je možné ich odvolať kedykoľvek, teda napríklad pri strate dôvery v nich. Chce sa k tejto téme vrátiť na jeseň.

 

img

Lukáš Kyselica (OĽaNO)

 

Komisia odporúča pokračovať v presadzovaní legislatívnych zmien, ktorých cieľom je obmedziť právomoc generálneho prokurátora rušiť rozhodnutia prokuratúry. Poslanec Lukáš Kyselica (OĽaNO) pripomenul, že Slovensko je z hľadiska nadužívania paragrafu 363 európskym unikátom.

 

„Ide o to, aby sme nastavili stav podobný štandardným európskym krajinám a prokuratúram. Pri mimoriadnom opravnom prostriedku je preto nutné oklieštiť právomoci generálneho prokurátora,“ dodal.

 

EK tiež podľa poslancov v správe odporúča odpolitizovať fungovanie RTVS a kontrolného orgánu verejnoprávneho média – Rady RTVS.

 

„Pripravených máme niekoľko opatrení. Jedným z nich môže byť zvýšenie počtu členov Rady RTVS o ľudí volených mimo parlamentu. Uvažujeme tiež o zavedení verejného vypočutia kandidátov do Rady RTVS,“ poznamenal šéf kultúrneho výboru Kristián Čekovský (OĽaNO).

 

Možno vás zaujme: Na úrade vlády je NAKA! Spolu s nimi aj spolupracujúci obvinení



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona