Oznamovatelia korupcie zostávajú nechránení

NETKY.SK • 11 Jún 2014, 17:31 • 2 min
Oznamovatelia korupcie zostávajú nechránení

BRATISLAVA - Parlament dnes neschválil ďalší návrh na ochranu oznamovateľov korupcie. V utorok vládni poslanci odmietli návrh KDH, dnes návrh Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO).

slovakia

left justify in out

Tí chceli chrániť, podporovať a odmeňovať oznamovateľov korupcie. Preto predložili návrh zákona o podpore, ochrane a odmene bojovníkov s korupciou. Cieľom zákona bolo chrániť oznamovateľov korupcie pred diskrimináciou, postihom v pracovnoprávnych a štátnozamestnaneckých vzťahoch. Oznamovateľov korupcie chcelo OĽaNO podporiť aj udelením štátneho vyznamenania. Navrhovali tiež možnosť udelenia odmeny, a to buď do výšky päťnásobku minimálnej mzdy, alebo udelenia odmeny podielovej, teda ak sa vráti stratený majetok, oznamovateľ korupcie by dostal odmenu vo výške 30 percent uchráneného majetku štátu.


Oznamovateľ korupcie by v prípade schválenia návrhu mal napríklad nárok na ochranu a zmenu identity, prípadne aj ochranu rodiny. V prípade, že by na korupciu upozornil zamestnanec, inšpektorát práce by vyhlásil oznamovateľa za chránenú osobu, pričom firma by sa stala monitorovanou. V korupčných kanáloch Slovenska sa podľa OĽaNO stratí až 500 mil. eur (odhad Transparency International Slovensko). Za tieto peniaze by sa podľa poslanca OĽaNO Jána Mičovského dalo postaviť 10 nemocníc, vytvoriť 100-tisíc pracovných miest, prípadne zvýšiť platy učiteľom o 600 eur mesačne. 


Obyčajní tento zákon predkladali do parlamentu minulý rok v júni, ani vtedy s ním neuspeli. O ochranu oznamovateľov korupcie sa neúspešne snažilo dvakrát aj KDH a tiež nezaradený poslanec Daniel Lipšic. Vládny Smer-SD doteraz všetky návrhy zamietol s tým, že pripravuje vlastný zákon. Hoci minister vnútra Robert Kaliňák v auguste 2013 konštatoval, že zákon na ochranu oznamovateľov korupcie už finalizujú, právnu normu doteraz vláda neprerokovala. Kaliňák však pred druhým kolom prezidentských volieb predstavil podobu nového zákona a predložil ho do pripomienkového konania. 


OĽaNO v lete 2013 odštartovalo projekt Spájame statočných, v rámci ktorého oceňujú bojovníkov proti korupcii. Zatiaľ ocenili učiteľa Otta Žarnaya, kontrolórku Ľubicu Lapinovú, novinárku Vandu Tuchyňovú a lekárku Zuzanu Pechočiakovú. Projekt je podľa Jána Mičovského reakciou na rastúci počet prípadov odvážnych jednotlivcov, ktorí sa nebáli postaviť nespravodlivosti, no namiesto odmeny sa dočkali trestu a perzekúcie od autorít.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona