Oznamovatelia korupcie majú byť chránení

NETKY.SK • 20 August 2014, 12:10 • 2 min
Oznamovatelia korupcie majú byť chránení

BRATISLAVA – Vláda dnes podporila návrh rezortu vnútra, aby oznamovatelia korupcie a inej protispoločenskej činnosti boli chránení. Parlament v júni odmietol dva návrhy na ochranu oznamovateľov korupcie – jeden z dielne KDH, druhý od hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti.

slovakia

left justify in out

Podľa Kaliňáka je zákon z dielne jeho ministerstva komplexnejšou právnou normou ako doteraz predkladané zákony. Legislatíva rezortu vnútra by si tiež mala poradiť s účelovými oznámeniami a počíta aj s možnosťou finančných odmien pre odvážnych občanov. Kaliňákov návrh do pojmu protispoločenskej činnosti, ktorej hlásenie sa má chrániť, zahŕňa niektoré trestné činy verejných činiteľov, ďalej korupciu, poškodzovanie finančných záujmov Európskych spoločenstiev a obsahuje aj všetky trestné činy s hornou hranicou prevyšujúcou tri roky alebo správne delikty, za ktoré hrozí pokuta najmenej 50-tisíc eur. Ministerský návrh počíta s odmenou, ktorá nebude nárokovateľná, teda automatická. Rozhodnúť o nej môže ministerstvo spravodlivosti, ale až po právoplatnom skončení trestného, respektíve správneho konania. Strop odmeny má byť vo výške 50-násobku minimálnej mzdy. Počas pripomienkového konania do návrhu zákona pribudla možnosť zachovať anonymitu oznamovateľa pred jeho zamestnávateľom, ak oznámi závažnú protispoločenskú činnosť.

 

V júni neprešiel v parlamente návrh KDH, ktorý ochranu oznamovateľov korupcie rozširoval aj na právne poradenstvo a možnosť poskytnutia odmeny do výšky desať percent z uchránenej alebo vrátenej hodnoty, ak už v korupčnej kauze padol právoplatný rozsudok. Odmena by však bola limitovaná a nesmela by prekročiť päťdesiatnásobok minimálnej mzdy. Zvyšovať ochranu oznamovateľov korupcie sa KDH pokúšalo aj minulý rok, zákon predložili vo februári 2013, vládny Smer-SD ich návrh vtedy najprv posunul do druhého čítania, v septembri 2013 však zákon definitívne zamietol. 

 

Pred dvoma mesiacmi parlament neschválil návrh na ochranu oznamovateľov korupcie z dielne Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO). Oznamovateľov korupcie chcelo OĽaNO podporiť aj udelením štátneho vyznamenania. Navrhovali tiež možnosť udelenia odmeny, a to buď do výšky päťnásobku minimálnej mzdy, alebo udelenia odmeny podielovej, teda ak sa vráti stratený majetok, oznamovateľ korupcie by dostal odmenu vo výške 30 percent uchráneného majetku štátu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies