Oznamovatelia korupcie by mali byť odmeňovaní

NETKY.SK • 22 December 2010, 08:32 • 2 min
Oznamovatelia korupcie by mali byť odmeňovaní

Oznamovatelia korupcie by mali byť odmeňovaní

slovakia

left justify in out

img

Oznamovatelia korupcie alebo inej nezákonnej činnosti by mohli byť podľa ministra vnútra Daniel Lipšica odmeňovaní. Povedal to dnes na Úrade boja proti korupcii, kde zároveň oznámil, že pre úrad vyčlenil milión eur na nákup novej techniky na odhaľovanie a monitorovanie trestnej činnosti.
"Pripravujeme novú právnu úpravu o ochrane oznamovateľov trestnej činnosti. Na Slovensku sa často stávalo, že tí, ktorí oznámili podozrenie z korupcie alebo inej nezákonnej trestnej činnosti, boli diskriminovaní, šikanovaní, prepúšťaní zo zamestnania. To bol prípad aj v štátnych lesoch aj v iných inštitúciách,“ povedal Lipšic s tým, že tomu chce zamedziť. „Uvažujeme aj o tom, že ak by sa potvrdilo oznámenie z nelegálnej činnosti, že by sme mohli aj finančne odmeňovať oznamovateľov,“ vyhlásil minister. Podľa neho je dôležité, aby ľudia mali odvahu informovať a svedčiť. Pokiaľ niekto zachráni štátu miliónové hodnoty, mal by mať nárok na časť z toho, čo zachráni. Legislatívny návrh, ktorým sa Lipšic inšpiroval v Spojených štátoch amerických, by mohol byť hotový v druhej polovici budúceho roka.
„Chceme sa púšťať do veľkej hry, urobiť veľké kauzy, nechceme sa obmedziť na malú korupciu. Dnes máme veľké problémy v oblasti verejného obstarávania, eurofondov a podobne. Tam chceme zamerať svoju pozornosť,“ povedal riaditeľ Úradu boja proti korupcii Peter Kovařík.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies