Oznamovatelia kartelov by mohli dostať odmenu od Protimonopolného úradu

NETKY.SK • 14 Máj 2014, 17:50 • 2 min
Oznamovatelia kartelov by mohli dostať odmenu od Protimonopolného úradu

BRATISLAVA - Oznamovatelia kartelov by mohli dostať odmenu od Protimonopolného úradu SR (PMÚ). Vyplýva to z návrhu novely zákona o ochrane hospodárskej súťaže, ktorý dnes schválil parlament.

slovakia

left justify in out

Jej výšku úrad navrhuje ako 1 % z uloženej pokuty za kartel, pričom maximálne by mohol oznamovateľ dostať 100 tis. eur. Ako sa uvádza v doložke vybraných vplyvov, zavedenie odmien by malo priniesť nárast počtu odhalených porušení súťažných pravidiel.


Navrhovaná novela upravuje aj organizáciu činnosti PMÚ. Radu PMÚ ako orgán, ktorý rozhoduje v zákonom stanovených prípadoch, by nemal tvoriť predseda úradu, podpredseda úradu a päť členov Rady, ako to bolo doteraz. Po novom by to mal byť predseda úradu a šesť členov rady. PMÚ zdôvodňuje túto zmenu tým, že podpredseda úradu bude zodpovedný za prvostupňové správne konanie, a nie je preto ďalej možné, aby bol zároveň členom rady, ktorá rozhoduje aj o rozkladoch proti prvostupňovým rozhodnutiam. 


"Vyčlenením podpredsedu úradu z rady by však vznikla situácia, keď by rozhodoval párny počet osôb," píše sa v materiáli. Preto je nevyhnutné podľa PMÚ zvýšiť počet jej členov. Novinkou v zákone je tiež inštitút urovnania ako alternatívny spôsob ukončenia konania pre všetky typy súťažných porušení. Jeho aplikácia spočíva v tom, že ak účastník konania prizná účasť na porušení a prevezme zaň zodpovednosť, úrad by mu mal znížiť pokutu, ktorú by mu inak v zmysle zákona uložil. 

 

Poslanci dnes schválili aj novelu zákona o námornej plavbe a Dohodu o medzinárodnej železničnej preprave tovaru. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona