Oznámili dátum ďalšieho zasadnutia v prípade vraždy exprimátora Hurbanova

NETKY.SK • 10 September 2021, 18:52 • 2 min
Oznámili dátum ďalšieho zasadnutia v prípade vraždy exprimátora Hurbanova

BRATISLAVA - Špecializovaný trestný súd už odsúdil za vraždu Lászlóa Basternáka na 21 rokov Alenu Zs., Romana O. a Vladimíra M. Štefan Kaluz, ktorý mal vraždu vykonať, si za tento skutok odpykáva 25-ročný trest.

slovakia

left justify in out

Najvyšší súd (NS) SR sa bude v októbri zaoberať odvolaniami v prípade úkladnej vraždy exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka, za ktorú Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica, neprávoplatne odsúdil Alenu Zs., Romana O. a Vladimíra M. Ako vyplýva z aktuálneho rozpisu činnosti NS SR, odvolací súd určil termín verejného zasadnutia na 13. októbra.

 

ŠTS odsúdil 4. decembra 2020 za túto vraždu Alenu Zs. na 21-ročný trest odňatia slobody. Rovnaký trest súd vymeral aj Romanovi O. a Vladimírovi M. Romana O. a Alenu Zs. odsúdili za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy formou účastníctva a Vladimíra M. za spolupáchateľstvo. Trest si majú odpykať v ústave na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) navrhoval všetkým 25-ročné tresty odňatia slobody.

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZÁCIA: Matej Zeman ide do väzby!

 

Voči rozsudku ŠTS sa odvolali ako prokurátor, tak aj obhajcovia obžalovaných. Štefan Kaluz, ktorý mal vraždu vykonať, si za tento skutok odpykáva 25-ročný trest.

 

Objednávateľom vraždy Basternáka z roku 2010 mal byť Roman O., objednávku mala ďalej sprostredkovať Alena Zs., ktorá je okrem toho obvinená aj z príprav vrážd generálneho prokurátora Maroša Žilinku, prokurátora Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho a špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica.

 

V prípade vraždy novinára Jána Kuciaka ŠTS Alenu Zs. minulý rok v septembri síce oslobodil, ale NS SR verdikt v júni 2021 zrušil a vec vrátil prvostupňovému súdu na opätovne prejednanie. Alena Zs. je stále väzobne stíhaná.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona