Oživené HZDS ide do volieb 2016, Čupka nevie, či bude kandidovať

NETKY.SK • 10 Apríl 2015, 09:12 • 2 min
Oživené HZDS ide do volieb 2016, Čupka nevie, či bude kandidovať

BANSKÁ BYSTRICA – V športovej hale na Štiavničkách v Banskej Bystrici sa dnes podvečer uskutočnilo stretnutie členov Republikového predstavenstva HZDS a kandidátov na poslancov do NR SR s občanmi.

slovakia

left justify in out

Predsedom Republikového predstavenstva HZDS je Pavel Čupka, známy bývalý pivovarník, verný člen Mečiarovho HZDS a niekdajší krajský predseda tohto hnutia v Banskej Bystrici. Staronovú stranu "oživil" a dal nanovo zaregistrovať vlani v máji. Ako hovorí, na to dobré z minulosti chcú nadviazať a prísť aj s niečím novým.

 

Členovia HZDS predstavili na mítingu čiastočný predvolebný program pre voľby do NR SR v roku 2016. Ako Čupka uviedol, na Slovensku sa musí zmeniť daňová politika a celkový príjem do štátneho rozpočtu, čo znamená, znovu zaviesť daň z obratu najmä pre monopoly v oblasti plynárenstva, elektrickej energie a telekomunikácií. Podľa neho by tým asi 70 percent financií zostávalo na Slovensku. "Pre štátnu kasu by to znamenalo príjem približne 4,5 miliardy ročne," povedal Čupka.

 

"Ja nesľubujem dvojnásobné platy. Sme ľavicová strana a chceme napomôcť ľuďom tým, že aj veľkí oligarchovia musia zaplatiť dane tak, ako platia všetci. Monopoly tu musia platiť daň z obratu, tým, že ju budú platiť, môžu si tam urobiť nákladov, koľko budú potrebovať, dostanú daň z obratu a neodnesú zo Slovenska akurát tak na pivo," zdôraznil Čupka.

 

HZDS chce zrušiť registračné pokladnice pre drobných podnikateľov a samostatne hospodáriacich roľníkov, napríklad aj gastrolístky s tým, že cena lístkov by sa vyplácala zamestnancom k výplate. HZDS je za zriadenie štátnej banky na Slovensku, v ktorej ako jedinej, by štát garantoval vklady do výšky 100.000 eur, čím by podľa HZDS bola pre zahraničné banky, ktoré u nás podnikajú, konkurenciou.

 

Členovia Republikového predstavenstva HZDS považujú za nevyhnutné zvýšiť minimálnu mzdu na 600 eur a minimálny dôchodok na 450 eur. Podľa nich by sa mali zvýšiť aj ostatné sociálne dávky, ako i rodinné prídavky. Rovnako by mali stúpnuť nástupné platy policajtov a učiteľov, minimálne o 200 eur. Veľké rezervy vidia aj v ostatných oblastiach, ktoré, ako tvrdia, by dokázali presadiť.

 

Pavel Čupka na otázku TASR, či má ambície kandidovať za poslanca NR SR, odpovedal: "To ja ešte neviem, ale chcel by som dobrým, mladým ľuďom radiť okolo toho, ak budú chcieť a stáť o to." Ako dodal, kandidátku chcú stavať "naplno", z každého z ôsmich krajov by sa na nej malo objaviť minimálne 18 ľudí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona