Ozbrojeného útočníka v londýnskom metre obvinili z pokusu o vraždu

NETKY.SK • 7 December 2015, 09:45 • 2 min
Ozbrojeného útočníka v londýnskom metre obvinili z pokusu o vraždu

LONDÝN - Voči mužovi, ktorý v sobotu útočil nožom v londýnskom metre, vzniesli vyšetrovatelia obvinenie z pokusu o vraždu. Polícia, ktorá predtým túto udalosť označila za teroristický čin, dnes oznámila, že 29-ročný Muhaydin Mire z východného Londýna ešte dnes predstúpi pred súd vo Westminsteri, informuje agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Pri útoku, z ktorého je Mire obvinený, utrpel jeden muž vážne, ale nie život ohrozujúce zranenia - má poranený krk a prišiel o veľa krvi. Druhá osoba bola zranená ľahko. Incident na stanici Leytonstone v sobotu večer vážne narušil premávku vlakov na Centrálnej linke londýnskeho metra. Na časti trasy nepremávali počas noci vlaky vôbec a na zvyšku len s veľkými meškaniami.


Vyšetrovatelia vyzvali svedkov tejto udalosti a všetkých, ktorí by z neho mohli mať obrazové záznamy, aby zavolali na špeciálnu protiteroristickú horúcu linku. Podľa výpovedí očitých svedkov útočník kričal: "Toto je za Sýriu". Polícia tento motív zatiaľ nepotvrdila. Protiteroristická jednotka však urobila v bydlisku páchateľa vo východnom Londýne domovú prehliadku.


Britská tlač dnes s odvolaním sa na svedkov udalosti napísala, že páchateľ hovoril po anglicky s prízvukom typickým pre ľudí pochádzajúcich z východnej Afriky. V Británii v súčasnosti platí druhý najvyšší stupeň výstrahy pred teroristickými útokmi. Hlavnú hrozbu predstavuje organizácia Islamský štát (IS) operujúca predovšetkým v Sýrii a Iraku a jej prípadní stúpenci v Británii. Minulý týždeň sa Británia pridala ku koalícii krajín, ktoré podnikajú nálety na pozície IS v Sýrii.


Britská dopravná polícia dnes podľa miestnej tlače informovala o zámere posilniť policajné hliadky v metre, pričom sa očakáva nielen zvýšene počtu nasadených uniformovaných strážnikov, ale aj policajtov v civile. Rovnaké opatrenia budú prijaté v dohľadnom čase aj na železniciach. Sobotňajší incident je pertraktovaný ako akcia "vlka-samotára", britská polícia však má čoraz väčšie obavy práve z útokov podľa tohto scenára.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona