Ozbrojené skupiny v Sýrii a Iraku verbujú do bojov aj 14-ročné deti

NETKY.SK • 2 Júl 2014, 14:20 • 2 min
Ozbrojené skupiny v Sýrii a Iraku verbujú do bojov aj 14-ročné deti

NEW YORK - Organizácia Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) najíma do svojich radov aj 14-ročné deti. Uviedol to dnes vo výročnej správe o deťoch v ozbrojených konfliktoch generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, ktorého citovala agentúra ITAR-TASS.

slovakia

left justify in out

Detskí bojovníci naverbovaní ISIL-om podstupujú vojenský výcvik. "Deti bojujúce na strane ISIL-u sú údajne platené ako dospelí (35.000 sýrskych libier, približne 380 eur) a absolvujú výcvik zameraný na narábanie so zbraňami, ako aj školenie v princípoch džihádu", píše sa v danom dokumente.

 

Podľa OSN sa takýchto aktivít dopúšťajú aj iné extrémistické skupiny, medzi ktorými sú zložky pridružené k Slobodnej sýrskej armáde (FSA), Obranné jednotky kurdského ľudu (YPG), Ahrár aš-Šám, Front an-Nusra a iné militantné skupiny.

 

Sýria zostáva pre deti jedným z najnebezpečnejších miest na svete. Od vypuknutia občianskeho konfliktu v Sýrii bolo zabitých viac než 10.000 detí, pričom "vlani sa ich vraždenie a mrzačenie prudko zvýšilo", píše sa ďalej v predmetnej správe.

 

K tragickým úmrtiam sýrskych detí dochádza najmä pri ostreľovaní civilných oblastí, pozemných operáciách a teroristických útokoch. Deti sú v krajine často unášané so zámerom vymáhania výkupného a vystavené zlému zaobchádzaniu vrátane sexuálnych deliktov, ktorých sa dopúšťajú vládne sily aj opoziční povstalci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies