Ozbrojené skupiny prepustili vyše 300 detských vojakov

NETKY.SK • 7 Február 2018, 17:38 • 2 min
Ozbrojené skupiny prepustili vyše 300 detských vojakov

DŽUBA - Vyše 300 detských vojakov prepustili v stredu na slobodu juhosudánske ozbrojené skupiny. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na Detský fond OSN (UNICEF).

slovakia

left justify in out

"Počas tohto slávnostného aktu boli deti formálne odzbrojené a bol im poskytnutý civilný odev. Nasledovať budú lekárske prehliadky, následne deti dostanú poradenskú službu a psychosociálnu podporu," uviedol UNICEF vo vyhlásení.

 

"Nie všetky z nich boli naverbované násilne. Mnohé vstúpili do ozbrojených skupín, pretože nemali žiadnu inú možnosť," uviedol predstaviteľ UNICEF-u pre Južný Sudán Mahimbo Mdoe.

 

Týchto 300 detí predstavuje prvú skupinu z celkove 700 detských vojakov, ktorí budú postupne prepustení v nasledujúcich týždňoch. UNICEF odhaduje, že v juhosudánskych ozbrojených skupinách stále slúži 19.000 detských vojakov.

 

Južný Sudán sužuje občianska vojna od roku 2013, keď prezident Salva Kiir prepustil z funkcie svojho námestníka Rieka Machara. Boje sa vedú najmä pozdĺž etnických hraníc medzi silami lojálnymi Kiirovi, ktorý pochádza z etnickej skupiny Dinka, a silami lojálnymi Macharovi, ktorý je z menšinového kmeňa Nuerov.

 

Boje v krajine vyhnali zo svojich domovov tretinu tamojšieho obyvateľstva. Očakáva sa, že počet utečencov z Južného Sudánu do konca roka dosiahne tri milióny. V krajine hrozí najhoršia utečenecká kríza v Afrike od genocídy v Rwande v roku 1994, varovali začiatkom mesiaca Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) a Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona