Ozbrojené povstanie Boko Haram má na svedomí 800.000 detských utečencov

NETKY.SK • 13 Apríl 2015, 09:22 • 2 min
Ozbrojené povstanie Boko Haram má na svedomí 800.000 detských utečencov

LAGOS - Zhruba 800.000 detí muselo opustiť svoje domovy na severovýchode Nigérie v dôsledku ozbrojeného konfliktu s nigérijskou islamistickou skupinou Boko Haram. Oznámil to dnes Detský fond OSN (UNICEF).

slovakia

left justify in out

Počet detských utečencov sa podľa agentúry DPA v uplynulom roku viac ako zdvojnásobil. Deti našli útočisko v iných častiach Nigérie, ale i v susedných štátoch - Čade, Nigeri a Kamerune.

 

"Mnoho nigérijských chlapcov a dievčat je nezvestných - buď ich uniesli, naverbovali do ozbrojených skupín, použili ako zbrane, alebo utiekli pred násilím," povedal regionálny riaditeľ UNICEF pre západnú a strednú Afriku Manuel Fontaine pri príležitosti prezentácie najnovšej analýzy tejto medzinárodnej organizácie.

 

UNICEF správu zverejnil rok po tom, ako povstalci z Boko Haram uniesli 276 dievčat zo školy v meste Chibok štátu Borno na severovýchode Nigérie. Tento čin vyvolal medzinárodné opovrhnutie. Dvesto z unesených školáčok je stále nezvestných.

 

Členovia Boko Haram deti zneužívajú ako bojovníkov, kuchárov, nosičov a zvedov, ženy a dievčatá znásilňujú a nútia ich do manželstiev či sexuálne zotročujú, konštatuje v správe UNICEF.

 

Deti utekajúce z konfliktných zón sú podľa UNICEF často traumatizované, stratili kontakt so svojimi rodinami; nemajú tiež prístup ku vzdelaniu a zdravotnej starostlivosti.

 

Cieľom útokov Boko Haram sú často školáci a učitelia. Islamisti zničili do konca roka 2014 vyše 300 školských zariadení a zabili minimálne 196 učiteľov a 314 žiakov.

 

Islamskí militanti Boko Haram zavádzajú na obsadených územiach striktné dodržiavanie islamského práva šaría, od roku 2009 zabili na severe Nigérie viac ako 14.000 osôb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies