Rukojemnícka dráma v Pakistane skončila: 141 mŕtvych detí, vojaci zabili ozbrojených Talibancov!

NETKY.SK • 16 December 2014, 17:40 • 2 min
Rukojemnícka dráma v Pakistane skončila: 141 mŕtvych detí, vojaci zabili ozbrojených Talibancov!

ISLAMABAD - Najmenej 141 ľudí, prevažne detí, zahynulo pri dnešnom útoku príslušníkov militantného hnutia Taliban v štátnej vojenskej škole v meste Pešávar na severozápade Pakistanu. Oznámil to hovorca pakistanskej armády.

slovakia

left justify in out

Hovorca na tlačovej konferencii spresnil, že medzi zabitými je 132 detí a deväť zamestnancov školy, informovala agentúra AP. Útočníci pri vstupe do budovy nevyslovili žiadne požiadavky a spustili streľbu. Priniesli si však zásoby na niekoľko dní, čo naznačuje, že mohli mať v úmysle zadržiavať študentov ako rukojemníkov.
      

Úrady predtým vydali oznam o 122 zranených ľuďoch. Agentúra Reuters citovala informáciu miestnej nemocnice, podľa ktorej boli mŕtvi a zranení vo veku od desať do 20 rokov.

 

 

Armáda oznámila, že jej operácia s cieľom zachrániť študentov sa skončila. Vláda sa rozhodla zaútočiť po vyše ôsmich hodinách, odkedy ozbrojenci vtrhli do školy. Vojaci zabili podľa rôznych zdrojov z ozbrojených síl šiestich až deviatich útočníkov z Talibanu, ktorí mali na sebe vesty s výbušninami.
      

Podľa výpovedí svedkov vstúpila skupina militantov do školy priamo počas vyučovania a prednášok a páchatelia strieľali bez rozdielu do žiakov i učiteľov.
      

Ozbrojenci sa podľa miestnych médií, odvolávajúcich sa na svedectvá detí, medzi sebou dorozumievali v cudzom jazyku. Cez prísne bezpečnostné opatrenia školy prekĺzli údajne vďaka tomu, že mali oblečené uniformy pakistanskej armády.

 

 

V čase prepadu sa v škole podľa odhadov nachádzalo približne 500 študentov a učiteľov, z ktorých väčšinu sa podarilo evakuovať. Podľa svedkov to bol najkrvavejší masaker, aký sa v krajine odohral za posledné roky.
     

Pakistanský premiér Naváz Šaríf útok odsúdil a vyhlásil, že mieri do Pešávaru, aby osobne riadil operáciu. "Nemôžem ostať v Islamabade. Toto je národná tragédia rozpútaná divochmi. Boli to moje deti," uviedol premiér Šaríf vo vyhlásení. "Je to strata pre celú krajinu," dodal.
      

Armádou zriadenú strednú školu navštevovali najmä deti príslušníkov pakistanských ozbrojených síl, píše Reuters. Podľa agentúry bol útok zásahom do centra pakistanského vojenského zriadenia a určite rozzúri mocnú armádu krajiny.

 

"Do školy vnikli naši samovražední útočníci. Mali príkaz neubližovať deťom, ale zamerať sa na vojenský personál. Útok bol pomstou za ofenzívu (pakistanskej) armády v Severnom Vaziristane," uviedol pre agentúru Reuters telefonicky hovorca pakistanského Talibanu Muhammad Umar Khorasani. "Na útok sme si vybrali vojenskú školu, pretože vláda útočí na naše rodiny a ženy.. Chceme, aby cítili bolesť," dodal.

     

 Útok bol podľa neho pomstou za ofenzívu pakistanskej armády v kmeňovej oblasti v Severnom Vaziristane. "Na útok sme si vybrali vojenskú školu, pretože vláda útočí na naše rodiny a ženy. Chceme, aby cítili bolesť," dodal.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies