Ozbrojenci uniesli sicílsky rybársky čln s posádkou

NETKY.SK • 17 Apríl 2015, 12:28 • 2 min
Ozbrojenci uniesli sicílsky rybársky čln s posádkou

MILÁNO - Ozbrojení muži uniesli v piatok sicílsky rybársky čln so sedemčlennou posádkou asi 40 kilometrov od líbyjského pobrežia a následne s ním doplávali do líbyjského prístavu Misráta.

slovakia

left justify in out

Pobrežné hliadky talianskeho prístavu Mazara del Vallo na unesenú loď upozornili iné rybárske člny, uviedol Francesco Mezzapelle hovorca sicílskeho rybárskeho združenia (COSVAP). Združenie v úsilí o vyriešenie incidentu už kontaktovalo líbyjské ministerstvo poľnohospodárstva a rybolovu aj talianske ministerstvo zahraničných vecí. Mezzapelle čin označil za "akt pirátstva" a uviedol, že príslušnosť ozbrojencov k niektorej z extrémistickej organizácií zatiaľ nie je známa, no podľa jeho informácií nevyzerá, že by nimi mohli byť členovia líbyjskej armády. "Musíme zistiť, či ide o teroristov, " povedal Mezzapelle. Posádka člnu pozostávajúca z troch Sicílčanov a štyroch Tunisanov žijúcich v Taliansku bola ráno na love kreviet. Doposiaľ nie sú známe žiadne správy o ich zraneniach, ba ani to, či sa na lodi strieľalo.


Združenie rybolovu uviedlo, že od roku 2005, kedy Líbya vyhlásila rozšírenie svojich teritoriálnych vôd o viac než 112 kilometrov neberúc pritom do úvahy medzinárodné dohody, došlo v oblasti už k desiatkam takýchto únosov. Jedna talianska loď je od roku 2012 stále zadržiavaná v líbyjskom prístave Bengázi, pričom jej posádku únoscovia prepustili približne po mesiaci. Zhoršujúca sa bezpečnostná situácia v Líbyi však zvyšuje obavy rybárov o vlastnú bezpečnosť. "Sme veľmi znepokojení a rovnako tak ako aj rodiny (unesených) rybárov, " dodal Mezzapelle.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona