Ozbrojenci pri bombovom útoku odstavili hlavný ropovod v Jemene

NETKY.SK • 14 September 2013, 12:05 • 2 min
Ozbrojenci pri bombovom útoku odstavili hlavný ropovod v Jemene

SANÁ - Ozbrojenci v Jemene vyhodili dnes do povetria hlavný ropovod v provincii Marib, ktorým sa hlavná vývozná surovina - ropa - prepravuje do prístavu Rás Isá na pobreží Červeného mora. Informovala o tom miestna polícia.

slovakia

left justify in out

K útoku došlo v odľahlej kmeňovej oblasti približne 170 kilometrov severovýchodne od hlavného mesta Saná. Zariadenia, ktoré vyťaženú ropu prečerpávajú potrubím do exportného prístavu, boli dočasne odstavené z prevádzky, uviedol v telefonickom rozhovore pre agentúru Sinchua miestny predstaviteľ.

Minulý týždeň pri podobnom útoku poškodili militanti rovnaké potrubie, ktoré sa medzičasom podarilo sprevádzkovať. Ropovodom denne pretečie okolo 110.000 barelov ropy vyťaženej v provincii Marib. V ostatných mesiacoch zažil Jemen početné útoky na ropné zariadenia zo strany militantných skupín napojených na teroristickú sieť al-Káida. Zisky z predaja ropy tvoria približne 70 percent zdrojov jemenského štátneho rozpočtu, pričom ropa a plyn tvoria vyše 90-percentný podiel vývozu z tejto arabskej krajiny, pripomína Sinchua.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies