Ozbrojená skupina chcela vyhlásiť samostatnosť Benátok

NETKY.SK • 2 Apríl 2014, 16:24 • 2 min
Ozbrojená skupina chcela vyhlásiť samostatnosť Benátok

RÍM - Talianskej polícii sa dnes podarilo rozbiť ozbrojenú skupinu, ktorá plánovala ozbrojený útok na Námestie svätého Marka v Benátkach, kde chcela vyhlásiť samostatnosť mesta, ak aj celého regiónu Benátsko, napísala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Polícia pri zásahu zatkla 24 ľudí a ďalších 27 vyšetruje na slobode. Všetci sú obvinení zo spolčovania sa za účelom spáchania teroristického činu, rozvracania demokratického poriadku, ako aj výroby a prechovávania vojenských zbraní.
     

K zatýkaniu členov skupiny došlo dva týždne po tom, čo separatisti dosiahli presvedčivé víťazstvo v neoficiálnom a nezáväznom "referende" o nezávislosti Benátska. Za odtrhnutie sa regiónu od Talianska sa vyslovilo 89 percent účastníkov hlasovania.
     

Policajti zatkli aj Franca Rochettu, bývalého vodcu separatistického hnutia Liga Veneta (Benátska liga) a exposlanca talianskeho parlamentu, ako aj iných známych bojovníkov za nezávislosť benátskeho regiónu.
     

Vyšetrovatelia však vylúčili akékoľvek prepojenie medzi sprisahancami a oficiálnymi politickými stranami či organizátormi marcového referenda.
     

Vo výbave organizovanej skupiny sa nachádzal aj 40-tonový stavebný stroj, ktorí jej členovia prerobili na obrnený transportér vybavený 12-milimerovým kanónom, štyri pištole a 14 pušiek s muníciou. Všetky prostriedky mali členom zoskupenia poslúžiť pri útoku na Námestie svätého Marka.
     

Skupina predstavovala "reálne nebezpečenstvo" a ich podomácky vyrobený tank "nie je žiadna hračka", uviedol jeden z vyšetrovateľov prípadu. Podľa vyšetrovateľov benátska separatistická skupina vznikla v roku 2012 a udržiavala kontakty s inými separatistickými hnutiami v Taliansku aj v zahraničí.
     

Útok na Námestie svätého Marka sa mal údajne uskutočniť 25. mája, teda v deň, keď si bude Taliansko voliť svojich zástupcov do Európskeho parlamentu (EP).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona