OZ Venuše žiada zvýšenie nemocenských dávok pre pacientov s najnižšími príjmami

NETKY.SK • 6 December 2016, 15:25 • 2 min
OZ Venuše žiada zvýšenie nemocenských dávok pre pacientov s najnižšími príjmami

PREŠOV – Občianske združenie Venuše, ktoré združuje ženy s onkologickým ochorením, vyzvalo listom ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR Jána Richtera, aby inicioval zmenu legislatívy pri vyplácaní nemocenských dávok pre nízkopríjmové skupiny ľudí, ktorí dostávajú počas PN mesačnú dávku okolo 200 eur.

slovakia

left justify in out

Združenie navrhuje, aby vláda stanovila podobný inštitút ako pri minimálnom dôchodku, aby sa človek, ktorý odpracoval 20 či 40 rokov, počas dlhodobej choroby neocitol v úplnej chudobe a nemal ani na prežitie. Informovala o tom dnes predsedníčka OZ Venuše v Prešove Mária Kurtová.

 

Združenie tiež upozornilo na diskrimináciu invalidných dôchodcov, ktorým štát nevypláca štátnu účelovú dotáciu na rekondičné pobyty. Žiada, aby sa dostali na rovnakú úroveň so starobnými dôchodcami, ktorí tento nárok majú. Kurtová uviedla, že v tomto roku sa otvoril zákon o nemocenských dávkach, ale len pre vysoko príjmové skupiny zamestnancov, ktorí budú platiť vyššie odvody, pričom sa stanovil strop na 1766 eur, z akého dostanú nemocenskú dávku.

 

„Mrzí nás, že sa zabudlo na skupiny na opačnej strane, na ľudí s nízkym zárobkom, pretože veľmi sa to dotýka pacientov u nás na východe, konkrétne v Prešovskom kraji, kde sú najnižšie zárobky a kde veľmi veľa ľudí pracuje za minimálnu mzdu a ich maródka činí 200 eur. Je nám to ľúto, lebo pracovali 10, 20, 30 i 40 rokov. Môže to byť 55-ročná pacientka, ktorá dostane 200 eur maródku 12 mesiacov. Je to veľmi málo na prežitie a vôbec to nie je na dôstojný život človeka,“ uviedla Kurtová. Podľa jej slov iba parochňa stojí 200 eur a pozná prípad, že žene s onkologickou diagnózou sa na ňu museli poskladať kolegovia v práci. Ako ďalej zdôraznila, až 40 percent ľudí s touto diagnózou zomiera a často sa nedožije ani invalidného dôchodku.

 

Predsedníčka OZ Venuše poukázala na to, že krajčírky, kuchárky, opatrovateľky, upratovačky, robotníčky za pásom, ktoré často pracujú za minimálnu mzdu, nemôžu absolvovať onkologickú liečbu bez toho, aby išli na PN. Pričom OZ Venuše nechce povyšovať onkologické diagnózy nad ostatné choroby, ale práve onkologickí pacienti sú u nás najpočetnejšou skupinou poberajúcou nemocenské dávky. Tvrdenie politikov, že maródky sa u nás zneužívajú, nie je podľa Kurtovej problémom chorých ľudí. Aby sa tak nedialo, existujú na to kontrolné mechanizmy.

 

Ak otvorený list ministrovi práce nepomôže, členky OZ Venuše budú apelovať na kompetentné inštitúcie. Obrátia sa na komisára pre osoby zdravotne ťažko postihnuté, tiež na výbor pri Rade vlády. Slovensko podpísalo Chartu práv pri OSN pre zdravotne ťažko postihnutých, preto si zaslúžia pomoc a ochranu, doplnila Kurtová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies