OZ Lepší Prešov chystá ďalšie blokovanie ciest za výstavbu rýchlostnej cesty R4

NETKY.SK • 15 Jún 2017, 18:51 • 2 min
OZ Lepší Prešov chystá ďalšie blokovanie ciest za výstavbu rýchlostnej cesty R4

PREŠOV – Občianske združenie Lepší Prešov pripravuje v poradí už štvrtú protestnú blokáciu ciest, so zámerom upozorniť kompetentných na neúnosné zaťaženie ciest na východe Slovenska nákladnou dopravou. Tentoraz chcú aktivisti upozorniť na akútnu potrebu výstavby rýchlostnej cesty R4. Protestná akcia sa bude konať vo štvrtok 22. júna o 16.00 h v trvaní 30 minút.

slovakia

left justify in out

V Prešove zastavia premávku prechádzajúci chodci na priechode na Levočskej ulici. Prešovskí aktivisti získali na svoju stranu aj niektoré samosprávy od Prešova smerom na Svidník až po štátnu hranicu s Poľskom. Je to trasa, kadiaľ by mala prechádzať R4. Presný počet blokovaných úsekov budú vedieť v najbližších dňoch.

 

Predseda združenia Jozef Baran dnes povedal, že rokujú s 19 zástupcami obcí a miest. Súčasne aktivisti rozbehli 12. mája petíciu za výstavbu rýchlostnej cesty R4 so severným obchvatom Prešova. Doteraz získali v Prešove zhruba 10.000 podpisov. Z obcí sa im vrátili hárky s približne 2000 podpismi. Baran však uviedol, že je predčasné hovoriť o podpore, lebo termín odovzdania petičných hárkov určili na 20. júna a tak majú ich spolupracovníci z obcí a miest ešte týždeň na ich doručenie.

 

Podľa Barana ohlasy z regiónov sú doteraz veľmi priaznivé. Dokonca sa chcú pod petíciu podpisovať aj ľudia, ktorí používajú cesty na východe Slovenska iba na tranzit. Zámerom aktivistov je získať 100.000 podpisov, aby sa petíciou museli zaoberať poslanci Národnej rady SR.

 

„Po spočítaní všetkých podpisov budúci týždeň - toho 22. júna v deň našej akcie, ktorú plánujeme opäť s vyhlásením počtu podpisov, budeme realizovať aj blokáciu dopravy v dĺžke polhodiny. Čo sa týka blokácie dopravy, zapoja sa obce na území okresu Prešov, a to Kapušany, Lada a Lipníky. Čo sa týka okresu Svidník, títo nám majú potvrdiť, ako sa zapoja do tejto blokácie,“ uviedol Baran.

 

OZ Lepší Prešov pripravilo blokovanie ciest už v troch termínoch, pričom ich časovo postupne predlžovali. Prvý protest sa konal pred Vianocami vlani 21. decembra na Levočskej ulici v Prešove a trval 15 minút. Druhý bol na rovnakom mieste 17. februára s trvaním polhodiny. Posledný marcový deň aktivisti blokovali ulice na troch miestach v Prešove po dobu jednej hodiny. V máji zorganizovali v centre Prešova koncert na podporu svojich aktivít a zároveň rozbehli petíciu, ktorú rozšírili na celý kraj.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies