OZ Lepší Prešov bude pokračovať v nátlakových akciách za výstavbu obchvatov

NETKY.SK • 6 Február 2017, 15:21 • 2 min
OZ Lepší Prešov bude pokračovať v nátlakových akciách za výstavbu obchvatov

PREŠOV – Občianske združenie Lepší Prešov bude pokračovať v organizovaní nátlakových akcií, cieľom ktorých je upozorniť vládu a Ministerstvo dopravy a výstavby SR na neúnosnú situáciu v meste v súvislosti s cestnou dopravou. Aktivisti už jednu blokáciu ciest zorganizovali vlani 21. decembra počas najväčšej špičky okolo 15.00 h, kedy prechádzaním chodcov cez priechod zastavili na zhuba štvrť hodiny štvorprúdovú cestu na Levočskej ulici.

slovakia

left justify in out

Komunikácia je hlavným ťahom v smere na Poprad a Vranov nad Topľou. Svoje nátlakové aktivity plánujú zopakovať so stupňovaním dĺžky intervalu. Blokáciu Levočskej ulice opäť chystajú na 17. februára na 15.30 h, tentoraz na pol hodiny. Keď to nepomôže, ďalší termín blokácie určili na 31. marca na troch úsekoch ciest v trvaní jednej hodiny.

 

Predseda OZ Lepší Prešov Jozef Baran na dnešnej tlačovej besede povedal, že kancelária vlády ich informovala, že ich list presunuli na rezort dopravy, odkiaľ doteraz neprišla žiadna odpoveď. Vo výzve z 21. decembra 2016 aktivisti žiadali vládu, aby bezodkladne určila termín výstavby západného a severného obchvatu mesta Prešov. Požadovali garanciu termínov dostavby obchvatov - v prípade západného obchvatu do 31. decembra 2019 a severného obchvatu do konca roku 2021.

Baran uviedol, že pre nich je aj žiadna odpoveď odpoveďou. Vyhodnotili to tak, že štátne orgány nemajú záujem riešiť kritickú situáciu na území mesta Prešov. Zdôraznil, že vláda nekoná, eurofondy končia v roku 2020.

 

"Nezačal sa stavať ešte ani západný ani severný obchvat. To znamená, že skutočne musíme využiť krajnú možnosť, ktorá pravdepodobne môže tieto veci posunúť a urýchliť. Dňa 17. februára organizujeme opäť verejný protest v miestach, ako bol posledný, s informáciami, ako reagovala vláda a ministerstvo dopravy na našu výzvu. Pol hodiny budeme blokovať peší priechod. A pokiaľ reakcia vlády a ministerstva dopravy opäť bude taká ako doteraz, ďalší protest plánujeme 31. marca v rovnakom čase s tým, že budeme blokovať jednu hodinu všetky vjazdy do mesta Prešov," povedal Baran. Vo februári to bude opäť Levočská ulica, v marci k nej pribudne Ulica arm. gen. L. Svobodu na Sídlisku Sekčov a hlavný ťah cesty v mestskej časti Nižná Šebastová.

 

OZ Lepší Prešov bolo založené v roku 2014 a svojimi aktivitami poukazuje na problematické oblasti života v Prešove. Tie sa v súčasnosti týkajú hlavne nedostatočnej dopravnej infraštruktúry.

 

Hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká pre TASR uviedla, že situáciu v Prešove z pohľadu dopravy vnímajú naozaj ako kritickú a ministerstvo jej preto venuje nadštandardný záujem. Potvrdzuje to aj osobná účasť ministra Árpáda Érseka na rokovaniach so zástupcami mesta na tému výstavby juhozápadného obchvatu Prešova.

 

„Ministerstvo v tejto veci koná a aktuálne na úseku D1 Prešov západ - Prešov juh prebieha doplnenie procesu EIA, ktorý je dôležitý pre zabezpečenie financovania z európskych fondov. Vzhľadom na prebiehajúce diskusie o cene požiadal minister Ústav súdneho inžinierstva v Žiline o detailnejšiu analýzu ponúknutej ceny. Doručenie analýzy z Ústavu súdneho inžinierstva očakávame v najbližších dňoch. Po preštudovaní si jej záverov minister dopravy zaujme stanovisko k juhozápadnému obchvatu a doručí odpoveď na výzvu zástupcov protestného zhromaždenia občanov,“ píše sa v reakcii pre TASR z rezortu dopravy.

 

Ducká doplnila, že v Prešove sa realizuje prieťah Prešova (I/68 Prešov, odbočka Škultétyho – ZVL, II. fáza), posunulo sa aj štádium prípravy severného obchvatu Prešova.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona