OZ Človek v ohrození uspelo v spore s Eximbankou

NETKY.SK • 17 Január 2017, 14:40 • 2 min
OZ Človek v ohrození uspelo v spore s Eximbankou

BRATISLAVA – Krajský súd v Bratislave dnes zrušil rozhodnutie štátnej Exportno-importnej banky SR (Eximbanka), ktorá odmietla občianskemu združeniu Človek v ohrození sprístupniť informácie o uhoľnom megaprojekte Konya-Karapinar v Turecku.

slovakia

left justify in out

Občianske združenie sa sprístupnenia informácií domáhalo súdnou cestou a na Eximbanku podalo žalobu.

 

"Súd sa stotožnil s právnym názorom žalobcu," uviedla okrem iného predsedníčka senátu. Rozhodnutie Eximbanky je podľa súdu nepreskúmateľné, čo znamená, že nie sú známe dôvody, prečo Eximbanka požadované informácie nesprístupnila.

 

Organizácia v minulosti upozornila, že Slovensko prostredníctvom svojej exportnej a úverovej banky prejavilo "predbežný a nezáväzný záujem participovať na projekte", ktorý môže mať obrovský vplyv nielen na miestnu komunitu, ale v prípade realizácie prispeje, podľa jej názoru, k zhoršovaniu klímy. Informácie o tomto projekte, rovnako ako o ostatných investíciách štátu prostredníctvom Eximbanky zostávajú podľa nej pred verejnosťou utajené.

 

"Nemáme šancu dozvedieť sa, či sú naše verejné prostriedky použité na dobré projekty, ktoré pomáhajú rozvíjať krajiny určenia, alebo, naopak, zhoršujú podmienky na život tamojších obyvateľov a globálne životné prostredie. Nevieme tiež posúdiť, či účasť slovenských firiem na rizikových mnohomiliónových projektoch v zahraničí ohrozuje štátny rozpočet," uviedla kampanierka OZ Človek v ohrození pri Bankwatch Dana Mareková.

 

Združenie Človek v ohrození žiadalo predbežné zmluvy, ktoré Eximbanka vystavila na podporu exportérov uhoľných technológií zo Slovenska do Turecka.

 

Eximbanka tvrdila, že pri sprístupňovaní informácií postupuje v súlade s platnými právnymi predpismi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona