Oxfordská vakcína zaznamenala imunitnú reakciu u seniorov

NETKY.SK • 19 November 2020, 12:11 • 2 min
Oxfordská vakcína zaznamenala imunitnú reakciu u seniorov

Celý svet je plný očakávania pri hľadaní vakcíny, ktorá môže výrazne pomôcť poraziť pandémiu.

slovakia

left justify in out

Vakcína, ktorú vytvárajú v Oxfordskej univerzite, sa ukazuje veľmi dobrá až z hľadiska dobrej imunitnej odpovede v skupine starších ľudí. Zvyšuje sa tak nádej, že bude výraznou pomocou pre šesťdesiatnikov, či sedemdesiatnikov a starších ľudí, ktorých najviac ohrozuje. Predstavil to portál BBC.

 

Testovalo sa 560 zdravých dobrovoľníkov. A výsledky povzbudzujú. V rozsiahlejšej tretej fáze testujú, či vakcína zabraňuje vyvinutiu COVID-19. Tieto výsledky kľúčovej fázy sa očakávajú v najbližších dňoch.

 

 

Po dobrých správach z dobre sa vyvíjajúcich vakcín od firiem Pfizer spolu s BioNTech, Modeny či ruského Spitnika V., prichádza aj z Oxfordu. Spomenuté vakcíny majú účinnosť nad 90 percent, dokonca pri jednej je 94 percent efektivity aj pre starších ľudí.


Profesor Andrew Pollard, ktorý vedie štúdiu na Oxforde, BBC povedal o svojom nadšení, že sa črtá aj úspech pre skupinu ľudí nad 70 rokov. No v súvislosti s tým, či vakcína ich dokáže aj preventívne uchrániť, povedal, že "tam ešte nie sú". No dáta, potvrdzujúce, alebo vyvracajúce hypotézy, by mohli byť dostupné do Vianoc.

 

Pollard nepovažuje iné vakcíny za konkurenčné, naopak, víta ich, lebo ich ako ľudstvo potrebujeme čo najviac. Na shop.netky.sk si môžete kúpiť rúška a dezinfekčné gély.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies