Ovzdušie v Pekingu bolo v predvečer lunárneho Nového roka dosiaľ najčistejšie

NETKY.SK • 1 Február 2022, 17:46 • 2 min
Ovzdušie v Pekingu bolo v predvečer lunárneho Nového roka dosiaľ najčistejšie

PEKING – Zákaz ohňostrojov zavedený v Pekingu pred zimnými olympijskými hrami dopomohol čínskemu hlavnému mestu k dosiaľ najčistejšiemu ovzdušiu zaznamenanému v predvečer čínskeho lunárneho Nového roka za prinajmenšom deväť rokov, počas ktorých Čína monitoruje výskyt jemných prachových častíc (PM2,5) v ovzduší. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters odvolávajúca sa na správu, ktorú v ten istý deň zverejnil pekinský úrad pre ekológiu a životné prostredie.

slovakia

left justify in out

Priemerná koncentrácia prachových častíc PM2,5 bola v čínskej metropole v pondelok večer – v predvečer čínskeho lunárneho Nového roka – na úrovni piatich mikrogramov na meter kubický, pričom ešte vlani to bolo v rovnaký večer až 289 mikrogramov. Číňania tradične oslavujú predvečer lunárneho Nového roka zapaľovaním ohňostrojov a zábavnej pyrotechniky, pričom dúfajú, že tak od seba odoženú nešťastie, približuje Reuters. Peking už aj v minulosti ohňostroje v tento deň zakázal v centre mesta, tento rok však zákaz rozšíril na celú metropolu.

 

img

 

K obmedzeniam v predaji i používaní zábavnej pyrotechniky pristúpili aj mnohé ďalšie čínske mestá – vrátane Čang-ťia-kchou, ktoré bude tiež jedným z dejísk ZOH. Čínske úrady nedali znečistenie ovzdušia do priamej súvislosti s ZOH, ktoré sa začínajú už v piatok 4. februára. Uviedli však, že pre nepriaznivé poveternostné podmienky obvyklé pre toto obdobie bude mimoriadne ťažké udržať počas olympiády dostatočne čisté ovzdušie. Čínska vláda zároveň prisľúbila, že olympijské hry budú ekologické, pričom v súvislosti s nimi zatvorila firmy spôsobujúce znečistenie ovzdušia a v oblasti, kde sa hry konajú, posilnila využívanie tzv. čistej energie.

 

Možno vás zaujme: Po náraze do plynovej skrine utrpel vodič v Nemšovej ťažké zranenia



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies