Ovzdušie Európy zamorila nebezpečná rádioaktívna látka!

NETKY.SK • 21 Február 2017, 14:12 • 2 min
Ovzdušie Európy zamorila nebezpečná rádioaktívna látka!

BRATISLAVA – V Európe namerali počas dvoch týždňov v ovzduší nebezpečnú rádioaktívnu látku. Zvýšené hodnoty sú v Poľsku, Nemecku, Francúzsku, Španielsku a Česku.

slovakia

left justify in out

Meracie stanice v siedmich európskych štátoch zistili v ovzduší nepatrné množstvo rádioaktívneho izotopu jódu 131. Podľa francúzskeho inštitútu na ochranu pred radiáciou IRSN nepredstavuje toto množstvo hrozbu pre ľudské zdravie. Zdroj izotopu je neznámy. O výskyte informuje The Independent Barents Observer.

 

"Hodnoty namerané v ovzduší boli veľmi, veľmi nízke. Rovnako nízke boli hodnoty namerané v susedných krajinách, napríklad vo Fínsku. Takéto hodnoty nepredstavujú nijaké nebezpečenstvo pre človeka alebo životné prostredie. Preto sme sa domnievali, že správa nemá nijakú informačnú hodnotu," uviedla Astrid Lilandová predstaviteľka Nórskeho úradu ochrany pred radiáciou (NRPA). Reagovala tak na otázku, prečo jej úrad neinformoval o nameranej radiácii hneď v januári.

 

Počas druhého februárového týždňa zistili výskyt izotopu jódu v v severonórskom Svanhovdu. O niekoľko dní na to ho namerali aj vo fínskom Rovaniemi. Zvýšené hodnoty boli počas dvoch týždňov aj v Poľsku, Nemecku, Francúzsku, Španielsku a tiež v Česku.

 

"Jód 131 je rádionuklid s krátkym polčasom rozpadu (osem dní). Zistenie tohto rádionuklidu skôr svedčí o nedávnom úniku," informuje francúzsky inštitút IRSN. Pôvod úniku tohto prvku zatiaľ nie je známy.

 

Rovnaký izotop unikol do ovzdušia aj po haváriách jadrových elektrární v Černobyle a Fukušime.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies