Ovocných sadov v Česku ubúda, pestovateľov likvidujú nízke ceny

NETKY.SK • 21 December 2015, 10:20 • 2 min
Ovocných sadov v Česku ubúda, pestovateľov likvidujú nízke ceny

PRAHA - "Likvidované sú staré sady, čo by síce nebol problém, ale problémom je to, že ich nenahrádzajú nové. Pestovateľov najmä obchodné reťazce tlačia do stále nižších cien, a tým sú nútení zvyšovať úrody a intenzifikovať výrobu, aby obstáli," hovorí predseda Ovocinárskej únie ČR Martin Ludvik. Ceny sú podľa pestovateľov také nízke, že sa zvyčajne neoplatí ani zber už vypestovanej úrody.

slovakia

left justify in out

Vlani sa predávali priemyselné jablká po 1,30 Kč (5 centov) za kilogram a nikto ich nechcel zbierať. Náklady na zber jedného kilogramu týchto jabĺk dosahovali 2 Kč. Tento rok vyskočila cena na 3,50 a pred koncom roka spadla opäť na 2 Kč/kg.

 

Najväčší cenový pokles prišiel v polovici vlaňajška, keď Rusko embargom zakázalo dovoz potravinárskych výrobkov z EÚ. Ako ovocinári vysvetľujú, problém nebol v samotnom zákaze do Ruska. Ten zasiahol skôr iné krajiny, napríklad Poľsko. Je to krajina, v ktorej tvorí poľnohospodárstvo takmer polovicu hrubého domáceho produktu (HDP). Rusko bolo preň tretím najväčším potravinárskym odbytiskom. Po jeho strate potom výpadok nahradili exportom najmä do susedných krajín.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies