Ovocinári žiadajú urýchliť proces zriadenia rizikového fondu

NETKY.SK • 28 Apríl 2017, 12:01 • 2 min
Ovocinári žiadajú urýchliť proces zriadenia rizikového fondu

NITRA – Slovenskí ovocinári prišli počas aprílových mrazov zhruba o tretinu úrody.

slovakia

left justify in out

„Ročne vyprodukujeme približne 60.000 ton ovocia, v tomto roku to vyzerá na 40.000 ton,“ odhaduje prezident Ovocinárskej únie Slovenska Marián Varga.

 

Podľa jeho slov sa škody ovocinárov predbežne pohybujú na úrovni 8 miliónov eur. Ovocinári očakávajú, že im v tejto situácii finančne pomôže aj vláda. Škody spôsobené mrazmi sa pravdepodobne prejavia aj na cene ovocia, ktoré by však nemali narásť viac ako o desať percent.

 

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (nominantka SNS) ocenila prácu poľnohospodárov, ktorí na základe signalizácie zo Slovenského hydrometeorologického ústavu a signalizácie rezortného ministerstva urobili v sadoch všetky dostupné opatrenia, aby minimalizovali straty.

 

„Zadymovali, orosovali, pálili parafínové sviečky. Mrazy boli nielen prízemné, ale aj vo vrstve okolo dvoch metrov, kde boli mrazy až mínus štyri stupne. Ohrozilo to úrodu, dnes ešte presnú výšku škôd odhadnúť nevieme. Premiér sa však už vyjadril, že poľnohospodárom a špeciálne ovocinárom v tejto situácii vláda pomôže,“ povedala Matečná.

 

Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory SR Milan Semančík je presvedčený, že opakujúce sa problémy s negatívnym dopadom klimatických javov je potrebné riešiť systematicky. „Apelujeme na rezortné ministerstvo, aby fondy riadenia rizík a refundácia časti poistného sa stali čím skôr realitou,“ povedal Semančík.

 

„Ak nájdeme konsenzus všetkých zainteresovaných strán, ako by mal rizikový fond vyzerať, pohneme sa ďalej,“ skonštatovala Matečná. Podľa jej slov je tvorba rizikového fondu v prípravnej fáze. „Ako bude fungovať záleží od toho, ako sa k tomu postaví vláda. Chceme komunikovať s ministerstvom financií, s poisťovňou a samotnými poľnohospodármi. Prvý nástroj tohto zákona máme, uvidíme, ako sa k tomu postavia partneri,“ skonštatovala ministerka.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies