Ovocinári chcú pomoc od štátu, ináč budú prepúšťať

NETKY.SK • 23 August 2016, 14:04 • 2 min
Ovocinári chcú pomoc od štátu, ináč budú prepúšťať

SOBRANCE – Ovocinári chcú pomoc od štátu. Ináč bude neskoro a ľudí, ktorých prepustili, už nezískajú späť. Reagujú tým na aprílové mrazy, ktoré im zničili úrodu. Rezort pôdohospodárstva tvrdí, že budú hľadať možnosti pomoci.

slovakia

left justify in out

Ako pre TASR dnes uviedol predseda Ovocinárskej únie (OÚ) SR Marián Varga, ovocinári už prepustili časť ľudí. "Keď raz boli nastavení, že budú mať tržby za jahody, čerešne, marhule, broskyne a už teraz mali mať aj za jablká, a to sa nedeje, alebo len v malej miere, pretože škody z titulu jarných mrazov sú až 70-percentné, tak museli urobiť nejaké opatrenia," skonštatoval Varga.

 

Niektorí už podľa jeho slov ponúkajú časť majetku alebo i celú firmu na predaj, keďže to nevedia uniesť. "Samotné ovocinárstvo zamestnáva na Slovensku viac ako 4000 ľudí. Podľa mňa prepustili už asi desať až 15 percent," spresnil šéf ovocinárskej únie.

 

Podľa hovorkyne Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jany Holéciovej sa straty, o ktorých hovorila ešte začiatkom roka OÚ SR, potvrdili. "Aj keď možno o niečo tie škody klesli, v zásade sú to veľmi vysoké čísla," povedala Holéciová s tým, že mráz najviac poškodil jablká. "Tie, ktoré predsa len narástli, majú hnedé škvrny, a tým pádom je takéto ovocie v obchodných reťazcoch nepredajné, obchodníci ho neodoberajú. To sú druhotné straty," dodala.

 

Prepúšťanie bude podľa Holéciovej závisieť od každého ovocinára. Od toho, ako sa so stratami bude vedieť vysporiadať a či má vytvorenú finančnú rezervu. Ako ďalej uviedla, štát chce odškodnenie riešiť cez Európsku komisiu.

 

Okolité štáty podľa Vargu podporujú ovocinárov, lebo ich potrebujú. "Na Slovensku sa to má riešiť niekedy v novembri. Môže sa stať, že to budeme riešiť príliš neskoro a už niektoré veci nebudeme vedieť dať do poriadku. Ľudí, ktorí odídu, už naspäť nedostaneme," povedal.

 

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (nominantka SNS) pre TASR potvrdila, že problémami pestovateľov ovocia sa budú zaoberať. "Ovocinárov budeme riešiť až potom, keď budeme vedieť, aká bude úroda, lebo ako som už spomínala, príroda si často pomôže sama. Určite sa budeme snažiť hľadať nejaké zdroje, len si počkáme, ako to dopadne s celou úrodou," povedala Matečná.

 

Na základe jednej úrody nie je podľa jej slov možné hovoriť o prepúšťaní. "Je to podnikanie ako ktorékoľvek iné. Keď mám dobrú zásobu, dobrú úrodu, tak si musím robiť rezervy aj do budúcna. Robíme pod holým nebom, ako ktorákoľvek poľnohospodárska výroba, či je to poľná plodina, zelenina alebo ovocie. Samozrejme, mrazy postihli mnohých ovocinárov. Počkáme si, aká tá úroda bude, lebo to čo hovoria trebárs ovocinári, a to aké sa ukazovali škody na jar, možno nakoniec úroda nebude až taká zlá, ako predikujú," skonštatovala šéfka rezortu pôdohospodárstva.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona