Ovocinári budú musieť opäť ochraňovať úrodu pred mrazmi

NETKY.SK • 9 Máj 2017, 13:07 • 2 min
Ovocinári budú musieť opäť ochraňovať úrodu pred mrazmi

BRATISLAVA - Slovenskí ovocinári budú aj v noci z 9. na 10. mája ochraňovať svoju úrodu pred hroziacimi prízemnými mrazmi. Uviedla to pre TASR v súvislosti s avizovaným nočným ochladením hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

slovakia

left justify in out

Ovocinárska únia (OÚ) SR, ktorá je členom SPPK, však podľa nej avizuje, že pestovateľom sa veľmi rýchlo míňajú zásoby, a to najmä parafínových sviec. "Niektoré subjekty ich majú v zásobe na maximálne 3 až 4 hodiny. Možno ešte pár kusov sviec budú vedieť doplniť. Môžem však povedať, že ovocinári už melú z posledného," naznačil situáciu pred avizovanou mrazivou nocou predseda OÚ SR Marián Varga.

 

Ovocinári budú úrodu počas nastávajúcej noci podľa nej ochraňovať piatimi spôsobmi. Do úvahy prichádza protimrazová závlaha, ktorá je však vybudovaná len na asi 6 až 7 % rozlohy ovocných sadov. Teplotu vzduchu budú zvyšovať prostredníctvo tzv. vyvíjača umelej hmly a už spomínaných parafínových sviec. Niektoré firmy majú dohodnuté nočné prelety vrtuľníkov ponad sady, ktoré budú teplejší vzduch stláčať nad stromy. Piatym spôsobom je ochrana fóliami, ktoré budú využívať hlavne pestovatelia jahôd.

 

Do ochrany pred mrazmi sa v tomto roku podľa Holéciovej zapojilo okolo 50 ovocinárskych firiem. Je ich viac ako vlani. Intenzívnejšej ochrane slovenských sadov pred mrazmi pomohla najmä minuloročná finančná pomoc zo strany štátu, ktorú takmer všetci ovocinári použili na zabezpečenie lepšej protimrazovej ochrany pre tento rok. Ovocinári chcú postupne zvyšovať percento sadov, v ktorých sa o protimrazovú ochranu stará aj intenzívny závlahový systém.

 

"Vývoj počasia sledujú aj naši vinohradníci. Podľa informácií zo Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska, ktorý je rovnako členom SPPK, je na zvážení každého jedného vinohradníka, aké zvolí možnosti na protimrazovú ochranu svojho vinohradu. Protimrazová ochrana vinohradov je totiž o niečo komplikovanejšia než v prípade ovocných sadov. Vinohradníci vedia na niektorých miestach páliť napríklad slamu alebo sviece, ale záleží najmä na tvare a morfológii vinohradov, na členitosti a polohe terénu alebo na výsadbe krov, do akej miery sa protimrazová ochrana môže podariť," dodala hovorkyňa SPPK.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona