Ovocinári a vinári by sa mali pripraviť na klimatické zmeny, aby poškodeniu úrody zabránili

NETKY.SK • 26 Apríl 2017, 15:20 • 2 min
Ovocinári a vinári by sa mali pripraviť na klimatické zmeny, aby poškodeniu úrody zabránili

BRATISLAVA - Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná naďalej vyzýva poľnohospodárov, ale aj lesníkov, aby sa pripravili na klimatické zmeny, ktoré môžu mať vplyv na ich úrodu. Reagovala tak na aprílové mrazy, ktoré ohrozujú najmä pestovateľov ovocia a vinárov.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej Matečná uviedla, počas veľkonočných sviatkov boli na Slovensku prízemné mrazy okolo mínus dvoch až troch stupňov, ale mrazy sa posunuli aj do výšky dvoch metrov. Týkalo sa to lokalít Bánoviec nad Bebravou, Topoľčian či Piešťan. Zároveň dodala, že je potrebné počkať si na spočítanie ovocných sadov, ktoré mrazy zasiahli najviac a až potom bude rezort pôdohospodárstva vedieť vyčísliť škody na úrode.

Matečná opätovne apeluje na poľnohospodárov a vinárov, aby urobili všetky opatrenia do budúcnosti, ktoré by poškodeniu úrody zabránili.

 

"V prvom rade nevysádzajte nové sady a vinohrady do mrazových dolín a kotlín, ktoré sú historicky potvrdené, k tomu sú nápomocné údaje zo Slovenského hydrometeorologického ústavu," povedala po stredajšom rokovaní vlády. Ministerka zároveň dodala, že poľnohospodári môžu využívať mikroklimatické stanice aj signalizačné služby, ktoré pomôžu predísť škodám na úrode.

Rezort pôdohospodárstva ocenil pohotovosť poľnohospodárov, ktorí počas veľkonočných sviatkov pozemky s úrodou zarosovali či zadymovali. Inak by škody boli vyššie.

 

"Vinári môžu použiť peniaze na takzvané poistenie úrody z operačného Programu rozvoja vidieka. Musím povedať, že do dnešného dňa je tam veľmi nízke čerpanie, čiže týmto opäť vyzývam tých, ktorých sa to týka, nebojte sa tieto peniaze využiť," uzavrela Matečná.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona