BRATISLAVA - Urodilo sa Vám veľa jabĺk a hrušiek a vy neviete čo s nimi? Pre inšpiráciu prikladáme pár receptov.
Na dnes sme pre Vás pripravili:
Jablkový kompót
Na prípravu jablkového kompótu potrebujeme jablká, citrón, kryštálový cukor a klinčeky. Z vody a cukru si uvaríme nálev podľa množstva ovocia tak, že dáme 1 hrnček cukru, 2 hrnčeky vody, pár klinčekov, prevaríme a necháme vychladnúť. Jablká očistíme a zbavíme jadierok. Na dno pohára dáme koliesko citrónu, uložíme jablká, zase citrón, zalejeme nálevom a poháre dobre uzavrieme. Sterilizujeme 10 minút pri 80°C. Dobrá rada: jablká po čistení dávame do vody v ktorej je citrónová šťava, tak nezhnednú.
UTOROK 6.9.2016
Detská výživa
Potrebujeme 2,5 kg olúpaných jabĺk, 1 vanilku, 25 dkg kryštálového cukru, trošku škorice. Všetky suroviny dáme do hrnca, rozvaríme na kašu, ktorú po vychladnutí rozmixujeme. Plníme do malých pohárikov a sterilizujeme 15 minút pri 100°C.
STREDA 7.9.2016
Jablková nutela
Suroviny na prípravu jablkovej nutely sú nasledovné: 3 kg očistených jabĺk, 750 g kryštálového cukru, 400 ml vody, 100 g kakaa, 100 g čokolády na varenie, 3 balíčky prášku zlatý klas, 1 vanilka. Očistená jablká pokrájame na kocky, zalejeme vodou a rozvaríme. Necháme vychladnúť, pridáme zlatý klas, kakao a dáme znovu variť. Do vriacej zmesi pridáme cukor, vanilkový cukor, polámanú čokoládu na a varenie a za stáleho miešania varíme kým zmes nezhustne. Naplníme do pohárov, uzavrieme a obrátime hore dnom. Nesterilizujeme. Je výborná na zákusky, do buchiet alebo palaciniek.
ŠTVRTOK 8.9.2016
Hruškový kompót
Na dno umytého pohára dáme koliesko citrónu, potom očistené a jadierok zbavené hrušky, nakoniec tiež koliesko citrónu. Zalejeme nálevom, ktorý sme si pripravili tak, že v 1 litri vody rozpustíme 50 dkg cukru. Nálev musí byť studený. Hrušky čistíme a dávame do vody s citrónom, aby nezhnedli. Sterilizujeme 25 minút na 90 °C.
PIATOK 9.9.2016
Hruškový džem
Na 1 kg hrušiek potrebujeme 50 dkg kryštálového cukru, gelfix 2:1, kyselinu citrónovú. Hrušky očistíme, nakrájame, rozvaríme a rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme cukor, gelfix podľa návodu a povaríme 10 minút. Nakoniec pridáme ½ čajovej lyžičky kyseliny citrónovej, nalejeme do pohárov, uzatvoríme, obrátime hore dnom, zabalíme do deky a necháme vychladnúť.
Prajeme dobrú chuť.
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies