Ovčiarska nedeľa predstavila strihanie oviec aj ťahanie korbáčikov

NETKY.SK • 11 Júl 2011, 11:06 • 2 min
Ovčiarska nedeľa predstavila strihanie oviec aj ťahanie korbáčikov

Ovčiarska nedeľa predstavila strihanie oviec aj ťahanie korbáčikov

slovakia

left justify in out

img

Ručné strihanie oviec, ťahanie korbáčikov a varenie halušiek či baranieho guľáša ponúklo dnešné podujatie Od baču syra v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke.
      Správkyňa Historickej lesnej úvraťovej železnice a Múzea kysuckej dediny Janka Berešová pre TASR uviedla, že ovčiarska nedeľa návštevníkom pravidelne ponúka možnosť spoznať tradičné práce spojené s chovom oviec a ochutnať tradičné jedlá. „Ovečky sú naše. Snažíme sa už sedem rokov mať vlastný chov a tohto roku máme deväť oviec. A po mesiaci konečne vyšlo slniečko. Keď je pekné počasie a máme pripravený dobrý program, návštevníkov je aj 1500,“ povedala Berešová.
      Bryndzové halušky varila kultúrna manažérka Kysuckého múzea v Čadci Darina Hnidková. „Najdôležitejšia je hustota cesta a halušky sa musia hádzať do vriacej vody. Keď sa začnú valiť, povyskakujú navrch vriacej vody. Necháme ich ešte 5 minút povariť. Scedíme ich a pomastíme bryndzou. Nakrájame nadrobno slaninku, dáme ju uškvariť a škvarkami halušky polejeme,“ pripomenula tradičný recept Hnidková.
      Ťahanie syrových nití z kravského syra predvádzala Janka Kolenová z Vychylovky a zapletanie korbáčikov jej dcéra Natália. „Syr musí byť dobre vykysnutý. Nakrája sa do horúcej vody a vyrobí sa hmota, z ktorej sa ťahajú nite. Potom sa namotajú na drevený lopárik, prekroja, osolia a zapletajú na korbáčiky,“ popísala výrobu Kolenová.
      Súčasťou popoludňajšieho programu bola aj svätá omša v kaplnke Panny Márie Ružencovej a vystúpenie folklórneho súboru Jedľovina z Kysuckého Nového Mesta na pódiu pri objekte Krčma z Korne.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies