Ovčiari a malí výrobcovia odmietajú legalizáciu falšovania bryndze

NETKY.SK • 25 Jún 2010, 10:13 • 2 min
Ovčiari a malí výrobcovia odmietajú legalizáciu falšovania bryndze

Ovčiari a malí výrobcovia odmietajú legalizáciu falšovania bryndze

slovakia

left justify in out

Slovenskí ovčiari a malí výrobcovia bryndze bijú na poplach. Pripravovaná novela vykonávacieho predpisu k zákonu o potravinách v potravinovom kódexe z dielne Ministerstva pôdohospodárstva (MP) SR podľa Ján Keresteša z Cechu bryndziarov a syrárov Slovenska legalizuje falšovanie írečitého slovenského výrobku - bryndze.
Pripravovaný predpis podľa neho povoľuje, aby obsah ovčieho mlieka v bryndzi klesol pod 50 %, čo teoreticky znamená, že na pulty sa dostane výrobok s označením bryndza, ktorý môže byť vyrobený komplet z kravského mlieka.
"Legislatíva namiesto toho, aby obhajovala slovenský výrobok s viac ako 500-ročnou tradíciou, obhajuje ekonomické záujmy niekoľkých veľkých výrobcov. Dvaja či traja najväčší producenti bryndze na Slovensku sú aj najväčšími falšovateľmi, čo potvrdil aj nález potravinovej inšpekcie, keď z desiatich výrobkov sa len jeden alebo dva svojim zložením podobal na bryndzu," povedal Keresteš s tým, že tradičná bryndza má výrazný zdravotný benefit pre ľudský organizmus práve v tom, že je vyrábaná z ovčieho mlieka. To má dokázateľne vyššie probiotické účinky ako kravské mlieko, viac ako štvornásobne vyšší obsah nenasýtených mastných kyselín a výrazne znižuje cholesterol a brzdí osteoporózu.
"Agrobaróni si presadzujú vlastné záujmy, masová produkcia a lobistické záujmy sú uprednostnené pred celospoločenskými. Chcú koncentrovať výrobu na dvoch - troch miestach. Legalizácia falšovania bryndze pomáha producentom, ktorí sa znížia k tomu, že produkujú bryndzu, ktorá bryndzou nie je, len preto, aby si zvýšili zisk," zdôraznil Keresteš s tým, že kroky ministerstva povedú k likvidácii salašníkov, bačov a farmárov.
Podľa generálnej riaditeľky Sekcie potravinárstva, výživy a obchodu MP SR Soni Supekovej potravinový kódex pozná bryndzu ovčiu a bryndzu, ktorá má mať viac ako 50 % ovčej hrudky. Podľa novely vykonávacieho predpisu pribudne tretí výrobok, ktorý sa volá zmesná bryndza.
"Dvojslovný názov bude musieť byť označený na viditeľnom mieste a výrobcovia, aj zahraniční, budú musieť uvádzať percentuálny podiel ovčej hrudky v bryndzi," zdôraznila Supeková s tým, že odmietla teórie o likvidácii slovenského ovčiarstva. Ako dodala, na trhu je nedostatok ovčieho mlieka, a tak stavy oviec ohrozené nebudú.
"Chránené zemepisné označenie Slovenská bryndza je niečo úplne iné a viaže sa špeciálnymi predpismi," dodala Supeková s tým, že odmietla úvahy o politickom rozhodnutí na sklonku volebného obdobia.
Predseda Asociácie spotrebiteľov Slovenska Miloš Lauko si myslí, že ak sa bude robiť bryndza z lacnejšieho kravského mlieka, klesne dopyt po ovčom mlieku, čím slovenskí ovčiari určite utrpia.
"Bryndza sa falšuje už dnes aj s tichou podporou ministerstva pôdohospodárstva. Je to len návrh, dúfam, že nebude prijatý. Bryndza je tradičný výrobok s tradičnou receptúrou a v žiadnom prípade to nie je kravský výrobok," pripomenul Lauko s tým, že čas ukáže, aký názor na celý problém bude mať nový minister pôdohospodárstva.  
"Návrh vykonávacieho predpisu musí prejsť legislatívnym procesom, vnútrorezortným a medzirezortným pripomienkovým konaním, vrátane notifikácie v Bruseli. Dovtedy platí terajší predpis," dodala Supeková s tým, že v konečnom dôsledku bude o novele rozhodovať nové vedenie rezortu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona