Otvorili výstavu o urýchľovači častíc umiestnenom pri Ženeve

NETKY.SK • 6 Október 2010, 07:21 • 2 min
Otvorili výstavu o urýchľovači častíc umiestnenom pri Ženeve

Otvorili výstavu o urýchľovači častíc umiestnenom pri Ženeve

slovakia

left justify in out

img

Putovnú multimediálnu výstavu Slovenská cesta do mikrokozmu, ktorá predstavuje Európsku organizáciu pre jadrový výskum (CERN) a Veľký hadrónový urýchľovač častíc LHC, otvorili dnes v banskobystrickom Múzeu SNP. Výstava potrvá do 31. októbra.
Koordinátor výstavy Eduard Kladiva z Ústavu experimentálnej fyziky Slovenskej akadémie vied (SAV) Košice TASR priblížil, že CERN je jednak organizáciou pre jadrový výskum, jednak laboratórium umiestnené pri Ženeve, kde sa nachádzajú zariadenia ako spomínaný urýchľovač či detektory. Návštevníci výstavy sa dozvedia, ako urýchľovač funguje, do akých experimentov je Slovensko zapojené, povedal Kladiva. SR participuje na experimente ATLAS, to je najväčší experiment v oblasti protónovej fyziky, a na experimente ALICE, ktorý je zameraný na štúdium zrážok ťažkých iónov. ATLAS a ALICE sú detektory. "Celý výskum funguje takým spôsobom, že urýchľovač urýchľuje častice proti sebe, zráža ich a detektory registrujú to, čo vyletí z týchto zrážok," vysvetlil Kladiva. Doplnil, že pojmy ALICE a ATLAS tiež označujú veľké skupiny vedcov.
Súčasťou expozície sú aj multimediálne prezentácie urýchľovača a detektorov častíc. Taktiež populárne filmy, ukážky fyzikálnych pokusov s vysokým napätím, elektromagnetickými vlnami, s rádioaktívnym a svetelným žiarením. V časti, ktorá je venovaná projektu Mikrokozmos, sú vystavené výtvarné práce študentov stredných škôl s tematikou časticovej fyziky a modely experimentálnych zariadení, ktoré vytvorili študenti stredných škôl.
Podľa slov Kladivu výstava je pripravená tak, aby ju pochopila široká verejnosť, okrem toho sú lektori pripravení odpovedať na otázky.
Výstavu pripravili Ústav experimentálnej fyziky SAV, Slovenské technické múzeum, Centrum voľného času - Regionálne centrum mládeže Košice, Prírodovedecká fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika Košice, Katedra fyziky Technickej univerzity Košice a firma Cryosoft, s.r.o., v spolupráci s Katedrou fyziky Fakulty prírodných vied Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici a Múzeom Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies