Otvorili výstavu k 90. výročiu FiF, zasadala Vedecká rada a akademická obec FiF

NETKY.SK • 25 Október 2011, 04:13 • 2 min
Otvorili výstavu k 90. výročiu FiF, zasadala Vedecká rada a akademická obec FiF

Otvorili výstavu k 90. výročiu FiF, zasadala Vedecká rada a akademická obec FiF

slovakia

left justify in out

img

Históriu Filozofickej fakulty (FiF) Univerzity Komenského (UK) od jej vzniku priblíži návštevníkom výstava, ktorú dnes otvorili v priestoroch UK na Šafárikovom námestí v Bratislave. Prítomní boli predstavitelia UK, jubilujúcej Filozofickej fakulty UK a iných fakúlt, pedagógovia, študenti, ako aj hostia zo zahraničných univerzít.

Záujemcovia tam môžu vidieť rôzne písomné dokumenty, fotografie, medaily, pečate, odznaky a iné zaujímavosti, medzi nimi napríklad, zoznamy pedagógov, zápisnice zo skúšobných komisií, protokoly zo schôdzí profesorského zboru, imatrikulačné listiny a pod. Medzi exponátmi nechýbajú fotografie sídla FiF UK pri jej vzniku na Kapitulskej ulici, najstaršie indexy a diplomy, či taláre.

Fakulta mala pri svojom vzniku osem profesorov a sedem lektorov a od začiatku sa tam vzdelávali muži aj ženy takmer v rovnakom počte. Prvým dekanom fakulty bol prof. Josef Hanuš a prodekanom Jozef Škultéty.

V popoludňajších hodinách sa uskutočnilo Slávnostné spoločné zasadnutie Vedeckej rady a akademickej obce FiF UK spojené s odovzdávaním medailí. Na zasadnutí sa okrem hostí zo slovenských univerzít z Banskej Bystrice, Košíc, Trnavy, Nitry, Prešova, Ružomberka, ako aj fakúlt UK zúčastnili i zástupcovia univerzít z Českej republiky, Poľska a ďalší zahraniční hostia.

Oslavy 90. výročia začatia pedagogickej činnosti na FiF UK budú pokračovať v utorok 25. októbra. Predpoludním sa v Aule UK uskutoční Akademické fórum, na ktorom odznejú viaceré prednášky o jubilujúcej fakulte a univerzitnom vzdelávaní vôbec. Oslavy vyvrcholia popoludní bohatým kultúrnym a spoločenským programom pod názvom Dies academicus - Akademické dni. Určený je zamestnancom, študentom i absolventom FiF UK.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona