Otvorili privádzač z R1 do nitrianskeho priemyselného parku

NETKY.SK • 28 Marec 2017, 13:38 • 2 min
Otvorili privádzač z R1 do nitrianskeho priemyselného parku

NITRA – Privádzač z rýchlostnej cesty R1 do nitrianskeho priemyselného parku je oddnes v prevádzke. Úsek postavila dcérska spoločnosť MH Invest za 5,8 milióna eur zo štátneho rozpočtu, zhotoviteľom bola firma Skanska. Výstavba sa začala v marci 2016. Do priemyselného parku bol doteraz len jeden prístup, cesta bola preťažená. Privádzač s okružnou križovatkou má priniesť výrazné odľahčenie dopravy.

slovakia

left justify in out

Ako povedal na otvorení štátny tajomník ministerstva dopravy a výstavby Viktor Stromček, doprava na tomto území je mimoriadne komplikovaná. Po rýchlostnej ceste R1 prejde denne okolo Nitry 30-tisíc áut. Cesta do Topoľčian je extrémne preťažená, prejde tadiaľ zhruba 15-tisíc vozidiel, z toho dvetisíc kamiónov.

 

„Pokračujeme v budovaní infraštruktúry, dlhodobo sa pripravuje obchvat Dražoviec, má byť hotový v roku 2018, čiže to bude ďalšie odľahčenie pre obyvateľov, ktorí sú extrémne zaťažovaní touto dopravou. Veríme, že potom aj vybudovaním ďalších kruhových križovatiek prispejeme k plynulosti dopravy,“ povedal Stromček. Obchvat mestskej časti Nitry Dražovce bude štvorprúdovou komunikáciou. Stavebné povolenia sú už vydané a s výstavbou sa má začať v tomto roku.

Minister hospodárstva Peter Žiga zdôraznil, že privádzač by vybudovali, aj keby do Nitry neprišla automobilka Jaguar Land Rover. „My sme s tým začali oveľa skôr, ako bol Jaguar Land Rover v pláne, bolo to potrebné pre tento priemyselný park,“ uviedol. Takisto obchvat Dražoviec sa pripravuje dlhodobo, už od roku 2006. Celkovo vznikne okolo Nitry približne 30 kilometrov novej infraštruktúry. Podľa Viktora Stromčeka to bude výrazná pomoc regiónu a mestu Nitra a prispeje to k zlepšeniu mobility pracovnej sily.

 

„Už dlhšie zápasíme s veľmi vážnym problémom, Nitra sa z dopravného hľadiska upcháva. Pre náš kraj je to z hľadiska ďalších rozvojových impulzov veľká vec, lebo otvára priestor aj ďalším investorom, ktorí sa postupne budú etablovať v kraji,“ skonštatoval predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica. Potvrdený je už príchod ďalšieho nového investora do Nitry – španielskej firmy Gestamp, ktorá pôsobí tiež v automobilovom priemysle.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies