Otvorili inovačné centrum SAV pre technológie spracovania hliníka

NETKY.SK • 20 Október 2010, 07:20 • 2 min
Otvorili inovačné centrum SAV pre technológie spracovania hliníka

Otvorili inovačné centrum SAV pre technológie spracovania hliníka

slovakia

left justify in out

img

Inovačné centrum Slovenskej akadémie vied (SAV) INOVAL pre technológie spracovania hliníka a výrobkov z neho otvorili dnes v Žiari nad Hronom. Pracovisko sa nachádza v objekte spoločnosti SAPA Profily, s ktorou bude akadémia navyše spolupracovať na nových vývojových projektoch a spolu ich budú zavádzať aj do praxe.
"Chceli sme sa dostať bližšie k zákazníkom, ktorí pracujú s ľahkými kovmi, keďže do Bratislavy je to pre mnohých príliš ďaleko a chceli sme tiež s nimi začať riešiť bežné problémy, s ktorými sa stretávajú na svojom pracovisku," uviedol František Simančík z Ústavu materiálov a mechaniky strojov SAV.
Centrum by malo vykonávať aj výskum v oblasti lisovania kompozitných materiálov na báze ľahkých kovov pre zákazníkov, ktorí chcú zavádzať do výroby nové materiály.
Vďaka finančnej dotácii z európskych štrukturálnych fondov sa centrum v súčasnosti vybavuje moderným laboratórnym a prístrojovým zariadením. Na projekte sa podieľa aj spoločnosť SAPA Profily, a to kapitálovými investíciami viac ako 420.000 eur.
SAV by podľa Simančíka chcela v budúcnosti vybudovať v meste aj tzv. kompetenčné centrum, v ktorom by malo nájsť uplatnenie asi 20 odborníkov. S projektom v hodnote 7 miliónov eur sa bude akadémia uchádzať o podporu z eurofondov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies