Otvoria výstavu 60 rokov motorizovanej turistiky v Košiciach

NETKY.SK • 5 Júl 2017, 15:04 • 2 min
Otvoria výstavu 60 rokov motorizovanej turistiky v Košiciach

KOŠICE – V galérii Bašta na Hrnčiarskej ulici pripravilo Východoslovenské múzeum v Košiciach v spolupráci s nadšencami automobilového turizmu výstavu pripomínajúc históriu Auto mototuristického caravan camping clubu Telovýchovnej jednoty v Košiciach. Výstavu otvoria 6. Júla a potrvá do 6. septembra.

slovakia

left justify in out

Výstava mapuje šesťdesiat rokov vývoja motorizovanej turistiky v metropole východného Slovenska - od skromných motocyklových začiatkov v päťdesiatych rokoch až po automobilisticko - karavaningovú súčasnosť motoristických nadšencov vedených Júliusom Vágášim.

Históriu klubu dokumentujú vystavené plakety, poháre a rôzne iné ocenenia, ktoré počas svojej histórie AMCCC TJ Lokomotíva v Košiciach získali jeho členovia. Lákadlom pre motoristických nadšencov budú vystavené kusy motoriek Jawa 250 a Manet 90. Zaujímavé sú aj ukážky reprezentačných dresov klubu a rôzne suveníry zo zahraničných súťaží – napríklad z ďalekého Japonska.

Hoci sa košickí nadšenci motoristického športu združovali už od začiatku 50. rokov 20. storočia v rámci Zväzarmu, za začiatok svojej činnosti v Košiciach považujú prelom rokov 1957/1958, kedy boli nútení sa osamostatniť, pričom útočište našli pod „krídlami“ Telovýchovnej jednoty Lokomotíva. Od januára 1958 boli mototuristi oficiálne zaregistrovaní ako Oddiel mototuristiky odboru turistiky (OM OT) TJ Lokomotíva Košice. Prakticky od svojho vzniku začali rozvíjať svoju spoluprácu so zahraničnými partnermi – najprv z Poľska, pričom neskôr kruh zahraničných partnerov ešte rozširovali ako dosvedčuje aj vystavený materiál vo výstave.

Netradičná výstava v autorskom podaní dlhoročného predsedu AMCCC TJ Lokomotíva v Košiciach Júliusa Vágašiho, ktorému Východoslovenské múzeum poskytlo priestor, prezentuje význam klubu pre rozvoj mototurizmu na východnom Slovensku. Návštevníci sa budú môcť oboznámiť s činnosťou klubu, ktorý v rámci svojej existencie viackrát zmenil svoj názov pokým v roku 1993 získal názov pod ktorým ho poznáme dnes.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies