Otvorený úsek R1 odbremení denne L. Viesku o tisícky vozidiel

NETKY.SK • 21 Január 2011, 08:42 • 2 min
Otvorený úsek R1 odbremení denne L. Viesku o tisícky vozidiel

Otvorený úsek R1 odbremení denne L. Viesku o tisícky vozidiel

slovakia

left justify in out

img

Zníženie prepravných časov a zvýšenie komfortu pre motoristov ale tiež zlepšenie životného prostredia pre obyvateľov Ladomerskej Viesky prináša dnes otvorený úsek rýchlostnej komunikácie R1 medzi obcami Lehôtka pod Brehmi a Šášovské Podhradie v okrese Žiar nad Hronom. Úsek v dĺžke takmer 8,4 kilometra prinesie plynulé spojenie rýchlostnou komunikáciou medzi Banskou Bystricou a Hronským Beňadikom v dĺžke 78 kilometrov.
"Tento rok by som nazval rokom R1," povedal po slávnostnom otvorení novinárom minister dopravy Ján Figeľ. Ešte v lete by chceli totiž sprejazdniť celý úsek R1 medzi Hronským Beňadikom a Nitrou, čím by sa cesta z Bratislavy do Banskej Bystrice dala plynule prejsť po diaľnici a rýchlostnej komunikácii.
Podľa Figeľa pre stredoslovenský región je odovzdanie tejto cesty veľkým prínosom, pretože prinesie do kraja zvýšenú ekonomickú činnosť.
Odovzdanie úseku víta aj starosta Ladomerskej Viesky Vladimír Baran. "Odklonenie dopravy znamená, že cez našu obec prejde o 60 % menej vozidiel ako doteraz," uviedol pre TASR.
Tzv. žiarskym lievikom prechádzalo najmä pred víkendom až 24.000 vozidiel denne. Autá budú teraz prichádzať prevažne len do prevádzok, ktoré sú v priemyselnom parku, pred vstupom do Žiaru nad Hronom.
Vodiči sa však budú musieť na novootvorenom úseku pripraviť najmenej do mája na obmedzenie rýchlosti v približne 850-metrovej časti. Tam totiž stále pokračujú práce na zastabilizovaní zosúvajúceho sa svahu, ktorý sa narušil vodou po vlaňajšej povodni.
Aktuálne sprístupnená stavba stála približne 111 miliónov eur. Na financovaní sa 85 percentami podieľali štrukturálne fondy Európskej únie, 15 % išlo zo štátneho rozpočtu.
Na úseku sa vybudovalo 10 mostov a jedna mimoúrovňová križovatka. Zníženie miery znečistenia životného prostredia zabezpečí 10 odlučovačov ropných látok a protihlukové steny v celkovej dĺžke 3860 metrov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies