Otvorený list na podporu Bezáka už mal v rukách pápež František

NETKY.SK • 1 Júl 2013, 08:51 • 2 min
Otvorený list na podporu Bezáka už mal v rukách pápež František

BRATISLAVA – Otvorený list na podporu emeritného arcibiskupa Róberta Bezáka s približne 15.000 podpismi, ktorý v máji organizátori poslali do Vatikánu, už mal v rukách pápež František. Pre TASR to potvrdil predseda občianskeho združenia (OZ) Pastor bonus Marek Nikolov, ktorý očakáva, že prípad odvolaného trnavského arcibiskupa bude prešetrený.

slovakia

left justify in out

"Môžem potvrdiť, že náš otvorený list mal priamo v rukách Svätý Otec, čo je minimálne na tieto stredoeurópske a slovenské pomery historický moment," uviedol Nikolov. Podľa jeho slov je tu živá nádej, že sa veci budú hýbať vpred. "Osobne môžem povedať, že sa tak asi nestane hneď, ale v budúcnosti k rehabilitácii podľa mňa reálne dôjde. Pri tom, ako pápež František koná, nie je vylúčené vôbec nič," dodal predseda OZ.

Podľa jeho informácií by sa celá situácia okolo Bezáka mohla prešetriť. "Je tam otvorenosť zo strany Svätého Otca, nemáme zavreté dvere," dodal na margo reakcie pápeža na otvorený list.

Podpisy pod otvorený list začali organizátori zbierať 9. januára. Vyzývajú v ňom pápeža Františka, aby posúdil dôvody odvolania emeritného arcibiskupa a taktiež ho žiadajú, aby sa s ním osobne stretol, vypočul si ho a následne zvážil jeho ďalšie pôsobenie v cirkvi či jeho rehabilitáciu.      

Bezáka odvolal z úradu trnavského arcibiskupa ešte pápež Benedikt XVI. 2. júla minulého roku. Urobil tak na základe apoštolskej vizitácie na prelome januára a februára. Vatikán mal arcibiskupa najprv požiadať o odstúpenie. Keďže tak Bezák neurobil, odvolal ho. Svätá stolica od neho zároveň žiadala, aby o odvolaní mlčal. Bezák však o tom informoval veriacich na svätej omši. V decembri minulého roku verejne prehovoril o svojom odvolaní v televíziách. Koncom februára mu prefekt kongregácie pre biskupov kardinál Marc Ouellet zakázal akékoľvek vystupovanie v médiách vrátane duchovných príhovorov.

V utorok uplynie rok od odvolania Bezáka z úradu

V utorok uplynie rok od vtedy, čo Svätý Otec Benedikt XVI. odvolal arcibiskupa Róberta Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy. Rozhodol sa tak na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila 22. januára až 1. februára 2012. Bezáka vysvätili za biskupa 6. júna 2009.

Od augusta minulého roku má Bezák pôsobiť ako výpomocný duchovný v banskobystrickej Radvani, kde je jeho rehoľa redemptoristov. V Radvani sa však nezdržiava. O miesto výpomocného duchovného v Radvani však príde k 1. augustu. O jeho umiestnení by mala podľa informácií agentúry SITA rozhodnúť rehoľa redemptoristov, ktorej je členom, a po odvolaní z postu trnavského arcibiskupa patrí opäť pod jurisdikciu predstavených v tejto reholi. 

Cirkevný analytik Imrich Gazda vylučuje, že by pápež František poslal odvolaného arcibiskupa Roberta Bezáka späť do Trnavy. Ako povedal Gazda pre agentúru SITA, takéto riešenia sa nepoužívajú ani na nižších úrovniach, ani v bezproblémových situáciách, akou prípad arcibiskupa Bezáka určite nie je. Je to pre dobro samotného kňaza, jeho nástupcu vo farnosti, aj samotných veriacich. „Kompromisným riešením by bolo poveriť arcibiskupa Bezáka nejakou primeranou úlohou mimo Slovenska. Arcibiskupov sabatický rok o mesiac končí a tak bude potrebné čo najskôr vyriešiť jeho ďalšie pôsobenie,“ konštatoval analytik. 

Konferencia biskupov Slovenska (KBS) podľa jej hovorcu Jozefa Kováčika nevstupuje do vymenúvania ani odvolávania biskupov. „Je to výlučná záležitosť Svätého Otca,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca KBS Jozef Kováčik. 

V deň výročia odvolania Bezáka z úradu má byť pred budovou Apoštolskej nunciatúry na Nekrasovovej ulici v Bratislave modlitbové zhromaždenie. Organizuje ho aktivista František Mikloško. Zhromaždenie má byť od 18:00 do 19:00. Zhromaždení sa budú modliť ruženec za cirkev, za Svätého Otca, za jeho poradcov, za nunciatúry vo svete a za arcibiskupa Róberta Bezáka. Pred každým desiatkom sv. ruženca bude prednesená krátka úvaha podľa úmyslu modlitbového zhromaždenia. Mikloško úmysel zorganizovať zhromaždenie oznámil na Miestnom úrade Bratislava-Staré mesto. 

Ako povedal Mikloško v rozhovore pre agentúru SITA, dodnes nie je známy dôvod odvolania Bezáka. „Medzitým došlo k vážnym zmenám vo Vatikáne. Vzdal sa pápež Benedikt XVI. a ako blesk z neba bol zvolený pápež František. Už po abdikácia Benedikta XVI. sa rozprúdila diskusia o potrebe reformy v celej cirkvi. František od prvého momentu nastúpil do tohto prúdu,“ povedal Mikloško, podľa ktorého denne počuť, že nový pápež kráča za reformou cirkvi. Po reforme volajú podľa Mikloška veriaci po celom svete, ale aj množstvo biskupov a kardinálov, ktorí ho podporujú, aby mal silu ju dotiahnuť. „Preto prvý úmysel nášho modlitebného zhromaždenia bude práve za Svätého Otca,“ povedal. 

Piaty desiatok ruženca má byť pripomienkou Bezáka, ktorému sa končí 31. júla zaradenie výpomocného duchovného v Radvani. „Od 1. augusta môže ísť na úrad práce. Bezák za rok od odvolania bol osamelý. Stáli pri ňom v prvom rade veriaci a niektorí kňazi, inak ostal osamelý. Preto sa chceme modliť, aby vydržal, zostal verný a podal svedectvo a aby sa jeho problém vyriešil,“ povedal Mikloško s tým, že Bezákovi by sa mala vrátiť ľudská i biskupská česť, pretože bol ohovorený. „Každú neprávosť by cirkev mala napraviť,“



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies