Otvorenie trhu práce pre Chorvátov neohrozí domácich pracovníkov

NETKY.SK • 10 Január 2018, 11:19 • 2 min
Otvorenie trhu práce pre Chorvátov neohrozí domácich pracovníkov

BRATISLAVA – Otvorenie trhu práce pre občanov Chorvátskej republiky nepredstavuje riziko pre domácich pracovníkov. Vyplýva to z informácie o dosahoch otvorenia trhu práce SR pre občanov Chorvátskej republiky za rok 2016. Materiál z dielne ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny vzala na vedomie vláda na stredajšom rokovaní.

slovakia

left justify in out

Cieľom bolo zhodnotiť situáciu na trhu práce v SR v roku 2016. Štatistické analýzy poukazujú na viac ako tretinový nárast občanov Chorvátskej republiky zamestnaných na Slovensku v porovnaní s rokom 2015. To však podľa predkladacej správy nepredstavuje zvýšené riziko pre domáci trh práce.

 

"V januári 2015 bolo na území SR zamestnaných 376 občanov Chorvátskej republiky, pričom o rok neskôr, v januári 2016, toto číslo stúplo na 616. V ďalších mesiacoch roku 2016 sa počet zamestnaných občanov Chorvátskej republiky na území SR kontinuálne zvyšoval," približuje materiál ministerstva práce. V decembri 2016 už bolo zamestnaných na Slovensku celkovo 962 Chorvátov.

 

Počas roku 2016 bol na Slovensku každomesačne zamestnaný vyšší počet mužov ako žien. Najviac chorvátskych pracovníkov v SR malo ukončené úplné stredné všeobecné vzdelanie a úplné stredné odborné vzdelanie. Najpočetnejšími skupinami podľa materiálu boli ľudia od 35 do 40 rokov a skupina pracovníkov vo veku od 40 do 45 rokov. Občania Chorvátska boli zamestnaní na území SR väčšinou viac ako 12 mesiacov s tým, že najväčší záujem bol o pozície operátori a montéri strojov a zariadení, pracovníci v službách a obchode a kvalifikovaní pracovníci a remeselníci.

Ministerstvo práce teda na základe týchto údajov predpokladá, že "nie je pravdepodobné, že z dôvodu ich vstupu na slovenský trh práce dôjde k jeho narušeniu".

 

Slovensko v rámci nariadenia Európskej únie (EÚ) otvorilo trh práce občanom Chorvátska hneď od jeho vstupu do Únie 1. júla 2013 s tým, že neuplatnilo žiadne prechodné opatrenia v kontexte práva na voľný pohyb pracovníkov. "Zamestnávanie občanov Chorvátskej republiky na území SR sa realizuje podľa rovnakých princípov ako zamestnávanie občanov SR," píše sa v materiáli s tým, že zamestnávateľ má povinnosť písomne informovať úrad práce, sociálnych vecí a rodiny o nástupe do zamestnania a o skončení zamestnania občana členského štátu EÚ a jeho rodinných príslušníkov.

 

V súvislosti s pristúpením Chorvátska do EÚ museli členské štáty Únie oznámiť Európskej komisii (EK) uplatňovanie alebo neuplatňovanie prechodných období na voľný pohyb pracovníkov. Toto prechodné obdobie, počas ktorého môžu členské štáty obmedziť voľný pohyb pracovníkov, môže trvať najviac sedem rokov a pre chorvátskych pracovníkov musí byť zrušené najneskôr do júla 2020. Obmedzenia v súčasnosti už uplatňuje len Rakúsko, Malta, Holandsko, Slovinsko a Spojené kráľovstvo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona