Otvorenie 2. piliera podľa Kaníka nerieši situáciu s nízkymi dôchodkami

NETKY.SK • 29 Január 2015, 12:38 • 2 min
Otvorenie 2. piliera podľa Kaníka nerieši situáciu s nízkymi dôchodkami

BRATISLAVA – Vláda chce umožniť sporiteľom z 2. piliera vystúpiť, ale súčasne nerieši problém nízkych dôchodkov.

slovakia

left justify in out

Tvrdia to opoziční poslanci. "Vláda nerieši ten problém, ktorý zaujal celú verejnosť, že ponuky životných poisťovní sú nižšie, ako by podľa alternatívnych prepočtov mohli byť," povedal na dnešnej tlačovej konferencii poslanec za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.
      

Podľa neho sa tento problém nevyrieši, čo považuje za zlyhanie vlády. "Zákon, ktorý umožňuje životným poisťovniam tvrdiť, že to je ich vnútorná vec, na základe akých výpočtov sa k takýmto ponukám dostávajú, nie je správny. Tento systém nemôže byť utajený pred verejnosťou," uviedol v súvislosti s výškou ponúkaných prvých dôchodkov Kaník.


Podpredsedníčke parlamentu Erike Jurinovej (OĽaNO) vadí aj to, že vláda nedala ľuďom inštrukcie, podľa ktorých by sa rozhodli, či zotrvajú v 2. pilieri. "Aj toto beriem ako veľkú chybu vlády," doplnila Jurinová. Zároveň skonštatovala, že počas 10 rokov nebola ani jedna vláda schopná dotiahnuť spôsob vyplácania úspor z 2. piliera. "Na druhej strane, trh je nový a potrebuje istotu v množstve sporiteľov, a preto sa mi zdá veľmi nezodpovedné od vlády otvárať takto v širokej miere 2. pilier štvrtýkrát," myslí si Jurinová.
      

O tom, že doteraz bola regulácia 2. piliera chybne nastavená, je presvedčený aj nezaradený poslanec Eugen Jurzyca. "Jedno z riešení, ktoré navrhujeme, je každý rok poskytovať všetkým obyvateľom Slovenska výpočet ich budúceho dôchodku tak, aby každú hlúposť v regulácii videli voliči, aby videli, že v dôsledku daného kroku im klesnú budúce dôchodky," navrhuje Jurzyca.
      

Opoziční poslanci však neočakávajú masívny odchod sporiteľov z kapitalizačného piliera. "Ľudia majú dostatok vlastného rozumu a málokto je ochotný darovať svoje súkromné peniaze vláde, ktorá ich okamžite minie," dodal Kaník.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies