Otvorené nebo prinesie tisíce pracovných miest aj lacnejšie letenky

NETKY.SK • 25 Jún 2010, 10:15 • 2 min
Otvorené nebo prinesie tisíce pracovných miest aj lacnejšie letenky

Otvorené nebo prinesie tisíce pracovných miest aj lacnejšie letenky

slovakia

left justify in out

Podpredseda Európskej komisie Siim Kallas dnes uvítal podpis dohody o druhej úrovni tzv. "Otvoreného neba", ktoré má užšie spojiť letectvo v Spojených štátoch a Európskej únii. Dohodu dnes v Luxemburgu podpísali podpredseda Kallas, španielsky minister dopravy José Blanco López a štátny tajomník USA pre dopravu Ray LaHood spoločne s ministrami dopravy členských štátov.
      Očakáva sa, že plné vykonávanie dohôd v prinesie hospodárstvu 12 miliárd eur a povedie k vytvoreniu až 80.000 nových pracovných miest, pričom by cestujúci medzi kontinentmi mohli rátať aj so znížením cien za letenky.
      Dohoda v druhej etape vychádza z prínosov z prelomovej dohody o "Otvorenom nebi" podpísanej medzi EÚ a USA v roku 2007. Vytvára nové obchodné príležitosti a posilňuje rámec spolupráce v otázkach, ako napríklad životné prostredie, sociálna ochrana, hospodárska súťaž a bezpečnosť. Okrem toho prináša možnosť ďalších investícií, ako aj príležitosti prístupu na trh v budúcnosti.
      Rokovania v druhej etape sa začali v máji 2008 s cieľom prehĺbiť spoluprácu v oblasti regulácie a rozšíriť trhové príležitosti. Vyjednávači už naplnili mandát, ktorý dostali na summite EÚ a USA v novembri 2009.
      Čerstvo podpísaná dohoda poskytuje jednoznačné obchodné výhody vrátane posilneného prístupu leteckých spoločností z EÚ k programu "Fly America". Spojené štáty a Európa si stanovili za cieľ odstrániť zvyšné prekážky prístupu na trh a pokrok na ceste k jeho plneniu budú prehodnocovať raz za rok. Výmena ďalších obchodných práv v budúcnosti bude podliehať nasledujúcej legislatívnej zmene.
      Dohoda uvádza do života aj ďalšie zmeny. V súčasnosti sa podiel hlasovacích práv zahraničných vlastníkov v leteckých spoločnostiach USA obmedzuje na 25 %, na základe legislatívnej zmeny v USA teraz umožní aj Európska únia recipročne väčšinové vlastníctvo leteckých spoločností EÚ americkými občanmi, podobne to fungovať aj na druhom brehu Atlantického oceánu - podnikateľom z EÚ sa umožní mať väčšinové vlastníctvo leteckých spoločností z USA.
      Na základe legislatívnych zmien v EÚ v súvislosti s postupom zavádzania obmedzení týkajúcich sa hluku platných pre letiská získajú letecké spoločnosti EÚ ďalšie práva na prevádzkovanie letov medzi USA a viacerými neeurópskymi krajinami. Odstránia sa aj mnohé prekážky v oblasti investovania EÚ do leteckých spoločností vo vlastníctve tretích krajín.
      Dohodou sa posilní spolupráca v otázkach životného prostredia tým, že sa bude vyžadovať zlučiteľnosť a interakcia trhových opatrení (akým je napríklad systém obchodovania s emisnými kvótami) s cieľom zabrániť zdvojeniu úsilia, posilní sa využívanie zelených technológií, palív a manažment letovej prevádzky. Táto spolupráca zohráva kľúčovú úlohu v snahe dosiahnuť väčšiu trvalú udržateľnosť medzinárodnej leteckej dopravy.
      Prvý raz v histórii letectva obsahuje dohoda osobitný článok o sociálnom rozmere vzťahov EÚ a USA v oblasti leteckej dopravy. Tým sa zabezpečí nielen zachovanie existujúcich zákonných práv zamestnancov leteckých spoločností, ale vykonávanie dohody prispeje aj k vysokým pracovným normám.
      Dohoda sa týka aj oblasti bezpečnosti v záujme lepšieho rozdeľovania zdrojov v prípade hrozieb, ktorým čelí letecký systém, a to tým, že sa krajiny navzájom budú maximálne spoliehať na bezpečnostné opatrenia druhej strany, ako aj podporou rýchlych a koordinovaných reakcií na nové hrozby.
      V priebehu piatich rokov by na transatlantických letoch mohlo pribudnúť ďalších 26 miliónov cestujúcich, pričom v súčasnosti sa ich na týchto letoch prepraví takmer 50 miliónov ročne (2007). Nakoľko sa odstránia dvojstranné dohody a z nich vyplývajúce obmedzenia prepravných práv, môže sa počítať so znížením cien leteniek pre spoločnosti aj súkromné osoby, pričom konsolidované hospodárske prínosy by mohli v priebehu piatich rokov dosiahnuť 6,4 miliardy až 12 miliárd eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies