Otvárajú sa všetky prevádzky služieb, rozšíri sa režim základ

NETKY.SK • 17 Január 2022, 21:29 • 2 min
Otvárajú sa všetky prevádzky služieb, rozšíri sa režim základ

BRATISLAVA – V rámci nových pravidiel sa od stredy (19. 1.) budú môcť otvoriť všetky doteraz uzavreté prevádzky služieb, avšak iba v režime OP (očkovaní, po prekonaní ochorenia COVID-19). Takisto sa rozšíri zoznam prevádzok, ktoré môžu mať otvorené v režime základ - po novom budú môcť byť otvorené pre všetkých aj predajne odevov a obuvi, kancelárske a školské potreby, potreby pre deti, galantéria a textil, stavebniny, inštalačný a elektroinštalačný materiál, železiarstva, farby-laky, predajné miesta diaľničných známok či knižnice. Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

slovakia

left justify in out

Úrad pripomenul, že v režime základ môžu fungovať predajne potravín, liečebné kúpele na základe predpisu lekára, reštaurácie predávajúce jedlo a nápoje so sebou či prostredníctvom donášky (pre zákazníkov konzumujúcich na mieste v režime OP musia zatvoriť o 22.00 h) a lekárne, predajne zdravotníckych pomôcok či optiky. Takisto pre všetkých môžu byť otvorené predajne s krmivom pre zvieratá a veterinárne ambulancie, prevádzky zásielkového predaja, miesta na výdaj, vrátenie či reklamáciu tovaru alebo predajne náhradných dielov pre motorové vozidlá a odťahové služby.

 

img

 

Do tejto kategórie patria aj práčovne, čerpacie stanice, pohrebné služby, služby technickej a emisnej kontroly, taxislužby, advokáti, notári, exekútori a podobné povolania a aj zberné dvory. Takisto v režime základ môžu mať otvorené služby dlhodobého a karanténneho ubytovania, závodné či školské jedálne a obchodné domy. Medzi prevádzky, ktoré môžu byť otvorené od 5.00 h do 22.00 h a môžu fungovať v režime základ, patria predajne drogérie, novín a tlačovín, výdajné miesta, prevádzky telekomunikačných operátorov, prevádzky poštových, bankových a iných finančných, poisťovacích a lízingových služieb alebo oprava a servis elektroniky či iných vecí. Takisto sem patria kľúčové služby, obchodné miesta sieťových odvetví, predajne domácich a záhradkárskych potrieb, nekryté alebo čiastočne kryté trhoviská a prevádzky poskytujúce liečebno-pedagogickú intervenciu či terapiu osobám so zdravotným postihnutím.

 

img

 

Po novom môžu v režime základ fungovať aj predajne oblečenia a obuvi, predajne kancelárskych, školských potrieb a predajne s potrebami pre deti. Patria sem ďalej aj galantérie, predajne textilu, predajne stavebnín, inštalačného a elektroinštalačného materiálu, železiarstva, farby-laky či predajné miesta poskytujúce služby výberu a evidencie úhrady diaľničnej známky a knižnice. „Obchody, ktoré predávajú viac druhov sortimentu, môžu v režime základ predávať iba ten tovar, ktorý predávajú ostatné prevádzky s povoleným režimom základ,“ upozornil úrad. ÚVZ zdôraznil, že po novom sa otvoria aj všetky doteraz zatvorené prevádzky služieb, bude však pre ne platiť režim OP. V tomto režime budú fungovať napríklad prevádzky zariadení starostlivosti o ľudské telo.

 

V OP režime už bude povolená aj prevádzka detských kútikov. Úrad pripomenul, že do prevádzok sa smie vstúpiť len s respirátorom, treba si dezinfikovať ruky a dodržiavať dvojmetrové rozstupy. Ďalej tiež platia kapacitné obmedzenia (nie pre hotely a reštaurácie), teda povolený je vstup jedného zákazníka na 15 štvorcových metrov. Taxikári môžu naďalej viezť maximálne dvoch zákazníkov (neplatí pre členov jednej domácnosti) a po každej jazde treba vozidlo vydezinfikovať. V obchodných domoch naďalej platí, že musia byť uzavreté sedacie sekcie. Takisto platí zákaz konzumácie jedál a nápojov mimo „food courtov“.

 

Možno vás zaujme: Od stredy bude respirátor povinný aj v exteriéri a na podujatiach



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona