Otvárací ceremoniál olympiády sledoval v USA rekordný počet ľudí

NETKY.SK • 29 Júl 2012, 10:03 • 2 min
Otvárací ceremoniál olympiády sledoval v USA rekordný počet ľudí

Otvárací ceremoniál olympiády sledoval v USA rekordný počet ľudí

slovakia

left justify in out

img

Otvárací ceremoniál olympijských hier v Londýne sledovalo v USA až 40,7 milióna ľudí, čo je najviac v histórii. V sobotu o tom informovala televízia NBC, ktorá sprostredkovala prenos v Spojených štátoch amerických. Šou režiséra Dannyho Boylea pozeralo o šesť miliónov ľudí viac ako otvárací ceremoniál z Pekingu 2008. Londýn upútal Američanov dokonca viac ako ich domáca olympiáda v Atlante 1996, ktorej slávnostný ceremoniál si pozrelo 39,8 milióna ľudí.

Zaujímavosťou je, že NBC otvárací ceremoniál nevysielala v priamom prenose, ale s niekoľkohodinovým oneskorením v hlavnom vysielacom čase. Divákom v USA prinesie prostredníctvom rôznych kanálov v najbližších dňoch viac ako 5 500 hodín prenosov. NBC Universal zaplatila za vysielacie práva na londýnsku olympiádu 1,18 miliardy amerických dolárov. Na základe zmluvy s Medzinárodným olympijským výborom bude v USA vysielať aj nasledujúce štyri olympiády, ktoré sa budú konať v rokoch 2014 (Soči), 2016 (Rio de Janeiro), 2018 (Pjongčang) a 2020 (Istanbul, Tokio alebo Madrid).

Podľa britskej televízie BBC sledovalo otvárací ceremoniál olympijských hier v Londýne 26,9 milióna britských divákov. Priemerné číslo takmer štvorhodinového programu bolo 22,4 milióna, čo znamená 82 percent všetkých divákov, ktorí mali v danom čase zapnutý prijímač. Šou si nenechalo ujsť 43 percent celej britskej populácie. Rating bol teda najvyšší za uplynulých 14 rokov. Prekonal dokonca aj stretnutie futbalových majstrovstiev sveta 1998 medzi Anglickom a Argentínou (23,7 milióna divákov). Na olympiáde v Pekingu otvárací ceremoniál prilákal len 5,9 milióna britských divákov, zatiaľ čo na olympiáde v Aténach v roku 2004 to bolo 10,7 milióna. Organizátori predpokladajú, že na celom svete sledovala dianie na olympijskom štadióne približne miliarda ľudí. Briti za tento pôsobivý vstup do Hier XXX. olympiády zaplatili 27 miliónov libier.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona