Otravy vo frýdlantskej nemocnici mohlo spôsobiť kontaminované anestetikum

NETKY.SK • 4 December 2018, 20:03 • 2 min
Otravy vo frýdlantskej nemocnici mohlo spôsobiť kontaminované anestetikum

PRAHA - Vyšetrovanie otravy krvi pacientov, ku ktorej došlo minulý týždeň v nemocnici v českom meste Frýdlant, odhalilo, že jedna fľaštička s anestetikom propofolom bola kontaminovaná baktériou z rodu Acinetobacter.

slovakia

left justify in out

Českej televízii to v utorok povedal námestník českého ministerstva zdravotníctva Roman Prymula. Anestetikum bolo používané pri operáciách.

 

Zmienená baktéria podľa Prymulu nespôsobuje septické stavy často, ale je pravdepodobné, že bola v tomto prípade ich príčinou.

 

"Na druhú stranu z toho nerobíme žiadne závery, pretože máme informácie, že aj v jednej z hemokultúr bola zachytená nejaká bakteriálna kontaminácia, ale ešte to nie je vyšetrené. Kým nebudeme vedieť, že bola na oboch stranách rovnaká baktéria, tak nemá cenu špekulovať, že to bolo skutočne vyvolané touto baktériou," povedal.

 

 

Baktériu objavili v anestetiku propofol. Prymula uviedol, že toto anestetikum sa nemalo podávať opakovane, pretože ide o látku, kde sa baktérie v prípade kontaminácie rýchlo množia. Povedal, že fľaštička bola zrejme kontaminovaná práve pri opakovanom použití.

 

Deväť pacientov frýdlantskej nemocnice sa nakazilo počas operácií. Minulý týždeň boli v kritickom stave prevezení do krajskej nemocnice v Liberci. Ich stav je momentálne stabilizovaný.

 

Vyšetrovanie už v pondelok vylúčilo, že by príčinou ich otravy bola kontaminácia dezinfekčných prípravkov alebo inhalačného anestetika, priblížil spravodajský portál Novinky.cz.

 

Príznaky otravy malo deväť zo 16 pacientov, mužov a žien rôzneho veku, ktorí v minulom týždni od pondelka do stredy podstúpili operáciu v súkromnej nemocnici vo Frýdlante. Išlo o rôzne operácie - kolena, žlčníka či gynekologické zákroky. Operácie robili rôzne tímy chirurgického a gynekologického oddelenia, rôzni anestéziológovia i sestry.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies