Otravy jedlom budú čoraz častejšie: Infikované muchy sa premnožia teplom, varujú vedci

NETKY.SK • 20 Február 2019, 14:00 • 2 min
Otravy jedlom budú čoraz častejšie: Infikované muchy sa premnožia teplom, varujú vedci

Nečakaný dôsledok budú mať klimatické zmeny, ktoré Zem aktuálne zažíva. Ľudia budú častejšie riešiť prípady otravy jedlom spôsobené baktériou Campylobacter, varujú vedci.

slovakia

left justify in out

Tú často prenášajú muchy, ktoré sa majú kvôli globálnemu otepľovaniu v nasledujúcich rokoch premnožiť. Muchy pritom často sadajú na potraviny a patrí medzi pôvodcov infekcií.

 

Muchy všade tam, kam sa človek pozrie. Takýto scenár nás môže čakať, pokiaľ bude otepľovanie pokračovať rovnakým tempom ako doteraz.

 

Kanadskí vedci v odbornom časopise Royal Society Open Science varovali, že sa populácia múch môže veľmi skoro zdvojnásobiť, alebo dokonca strojnásobiť a s tým prídu problémy, ktoré sa doteraz masovo riešiť nemuseli. Napríklad otravy jedlom.

 

Muchy patria pritom medzi najčastejšie prenášača baktérie Campylobacter, ktorá je jednou z najbežnejších dôvodov, prečo človek zažije otravu jedlom. Hmyz s krídlami takto infikuje hlavne mäso.

 

 

Už je pritom potvrdené, že počet prípadov infekcií baktériami koreluje s množstvom múch, teda v letných mesiacoch je ich najviac, pretože je najviac aj múch. Pre šírenie baktérie sú kľúčové, neustále niekde sadajú a prenášajú ju v cykle: zvieratá - ľudia - príroda.

 

Muchy sú odolné

 

"Hmyz je veľmi náchylný na zmeny počasia a vyhovujú mu vyššie teploty," vysvetlila Melanie Cousinsová z Univerzity Guelph, prečo klimatické zmeny muchám prospievajú.

 

"Keď je teplejšie, vajíčka sa liahnu rýchlejšie, čo znamená, že populácia rastie rapídnejšie. Takže sa dá povedať, že muchy budú z nárastov teplôt a predlžovania letného obdobia benefitovať," doplnila.

 

K masívnemu nárastu ako otráv jedlom, tak múch, má podľa Cousinsovej má dôjsť do roku 2080. Tím vedcov k tomuto odhadu použil dáta kanadskej provincie Ontario a z nich vytvoril model závislosti infekcie baktériou Campylobacter na množstvo múch za posledných 12 rokov.

 

Štúdia dopĺňa ďalšiu štúdiu z tohto týždňa, ktorá upozornila, že každý rok zo sveta zmizne 2,5 percenta hmyzu. Je to spôsobené agresívnym poľnohospodárstvom, užívaním pesticídov i urbanizáciou. Rovnako ale informovala, že existuje pár druhov, ktorým to nijako neuškodí, pretože sa dokážu adaptovať. Jedným z nich sú muchy - práve kvôli odolnosti na vysoké teploty a pesticídy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies