Otrávenie Navaľného budú v Rusku skúmať experti na chemické zbrane

NETKY.SK • 5 Október 2020, 19:19 • 2 min
Otrávenie Navaľného budú v Rusku skúmať experti na chemické zbrane

HAAG - Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) v pondelok oznámila, že je pripravená poslať svojich odborníkov do Ruska, aby sa podieľali na vyšetrení pokusu o otravu opozičného politika Alexeja Navaľného.

slovakia

left justify in out

Neobjasnili presný dôvod  

Riaditeľ OPCW Fernando Arias uviedol, že táto organizácia so sídlom v Haagu tak vyhovie minulotýždňovej požiadavke Ruska. Tím odborníkov tam podľa neho môže vyslať už čoskoro. Arias dodal, že Moskvu požiadal o objasnenie, o aký druh technickej expertízy má Rusko záujem, keďže vo svojej žiadosti neuviedlo, čomu presne by sa experti z OPCW mali venovať.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Po Strażacku (@postrazacku),

 

Dlhoročnému kritikovi Kremľa Navaľnému prišlo nevoľno a upadol do kómy, keď 20. augusta lietadlom cestoval z Tomska do Moskvy. Piloti lietadla urgentne pristáli v sibírskom meste Omsk, kde ho hospitalizovali na jednotke intenzívnej starostlivosti toxikologického oddelenia.

 

Súvisiace články: Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj upadol do kómy. Údajne ho otrávili

 

Navaľnyj je v kritickom stave, chystá sa jeho prevoz do Nemecka

 

Liečba pokračovala v Nemecku 

O dva dni - 22. augusta - povolili lekári z Omska Navaľného prevoz špeciálnym lietadlom do Nemecka, kde sa do tohto utorka liečil v berlínskej klinike Charité. Podľa slov Navaľného je za jeho otravou ruský prezident Vladimir Putin. Rusko svoju účasť na pokuse o otravu Navaľného naďalej popiera.

 

Mohlo by vás zaujímať: Rusi o otrave Navaľného nechcú ani počuť, jeho zlý zdravotný stav pripísali nesprávnej diéte a stresu

 

Potvrdenie otravy 

Nemecká vláda 2. septembra oznámila, že tamojšie vojenské laboratórium potvrdilo, že Navaľnyj bol otrávený nervovoparalytickou látkou zo skupiny novičok. K takýmto záverom dospeli aj laboratóriá vo Francúzsku a vo Švédsku.

 

NATO vyzýva Rusko, aby zverejnilo informácie o výrobe novičoku

 

Ako malo prísť k otráveniu opozičného politika Navaľného?

 

Navaľnyj požaduje ruskú stranu o vrátenie oblečenia, chce ho použiť ako dôkazový materiál

 

OPCW zatiaľ výsledky vlastných testov nezverejnila.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies