Otrasy na čínskom trhu a prepad cien ropy stlačili Dow Jones takmer o 1,5 %

NETKY.SK • 7 Január 2016, 17:27 • 2 min
Otrasy na čínskom trhu a prepad cien ropy stlačili Dow Jones takmer o 1,5 %

NEW YORK - Americké akciové trhy otvorili dnešné obchodovanie ďalším výrazným poklesom, už druhý deň po sebe, pod čo sa podpísali otrasy na čínskom akciovom trhu a pokračujúci prepad cien ropy. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Čína dnes opäť devalvovala svoju menu s cieľom podporiť oslabujúcu sa ekonomiku, čo však následne spôsobilo ďalší prepad kľúčového indexu CSI 300 o 7 %, takže zhruba po 30 minútach burzový dohľad ukončil obchodovanie. Tento nový mechanizmus, ktorý v prípade poklesu trhov o 7 % zastavuje obchodovanie, má zabrániť ešte väčším prepadom.

 

K týmto nepriaznivým informáciám sa následne pridali správy o ďalšom poklese cien ropy. Cena americkej ropy WTI sa v priebehu dňa prepadla k úrovni 32 USD (29,44 eura) za barel (159 litrov), čo znamená vyše 12-ročné minimum. Trhy sa vzhľadom na najnovší vývoj obávajú poklesu dopytu po rope zo strany Číny, čo by súčasnú situáciu na trhu, ktorý trpí v dôsledku vysokých zásob, mohlo ešte zhoršiť.

 

Americký investor George Soros na ekonomickom fóre na Srí Lanke prirovnal momentálnu situáciu k problémom, ktoré vyústili do krízy v roku 2008. Ako Soros dodal, globálne trhy čelia kríze a investori musia byť veľmi opatrní.

 

Hlavný index newyorskej burzy Dow Jones klesol do 15.38 h SEČ o 250,25 bodu (1,48 %) na 16.656,26 bodu. Neskôr sa mierne skorigoval a do 16.25 h SEČ dosiahol hodnotu 16.721 bodov, čo znamená pokles o 187 bodov (1,1 %). Pokles zaznamenal aj index S&P 500. Klesol zhruba o 1,2 % na 1965 bodov a kompozitný index Nasdaq zaznamenal pokles o 1,6 % na 4755 bodov.

 

"Zmeny v indexe Dow Jones, ktoré registrujeme v posledných dňoch, veľmi pripomínajú situáciu z augusta," povedal Scott Brown, hlavný ekonóm spoločnosti Raymond James v St. Petersburgu na Floride. Voľný pád indexu, keď Dow Jones stratil pri otvorení trhov koncom augusta až 1000 bodov, vyvolal tiež faktory podobné tým súčasným - oslabovanie jüanu a prudký pokles cien ropy.

(1 EUR = 1,0868 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies