Otrasy mozgu trápia NFL, FIFA, ragbistov či jazdecký šport

NETKY.SK • 26 August 2014, 10:20 • 2 min
Otrasy mozgu trápia NFL, FIFA, ragbistov či jazdecký šport

NEW YORK - Lekári z NFL v americkom futbale, Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), Medzinárodnej ragbyovej rady (IRB) a z ďalších odvetví dali hlavy dohromady, aby našli najlepšie postupy pri riešení špecifických problémov spojených s otrasom mozgu športovcov.

slovakia

left justify in out

Stretnutie odbornej skupiny financoval vzdelávací grant NFL, od nedele do pondelka sa konalo v newyorskom sídle ligy. "Potrebovali sme si zhrnúť poznatky z celého sveta. Sľubujeme si od toho zásadnú zmenu v prístupe k problematike. Získali sme unikátny pohľad na možnosti, ako vrátiť pacientom zdravie. Zrodili sa významné myšlienky, ku ktorým by sme sami nenašli cestu," konštatoval šéf komisie NFL pre zranenia hlavy, krku a chrbtice Rich Ellenbogen.

 

FIFA reprezentoval šéflekár Jiří Dvořák, ktorý sa podelil o skúsenosti z nedávneho svetového šampionátu. Na turnaji v Brazílii sa vyskytli prípady, keď futbalisti počas zápasov pokračovali v hre napriek zjavným príznakom otrasu mozgu. Dvořák prisľúbil zavedenie presných smerníc, ako v takýchto situáciách postupovať. "Posilníme pozíciu tímového lekára, ako sme to už v minulosti urobili," povedal Dvořák.

 

"Think tank" nebol posledný svojho druhu, na najbližších stretnutiach by sa mala zostaviť metodika liečby, riešiť budú tiež otázku financovania. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona