Otrasný nález v Rumunsku: Pri obci Periprava objavili masový hrob politických väzňov

NETKY.SK • 2 Október 2013, 09:41 • 2 min
Otrasný nález v Rumunsku: Pri obci Periprava objavili masový hrob politických väzňov

BUKUREŠŤ - Rumunské úrady potvrdili existenciu masového hrobu neďaleko miesta bývalého komunistického pracovného tábora pri obci Periprava na východe krajiny. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Nález napomáha úsiliu vyšetrovateľov snažiacich sa o vznesenie obvinenia voči bývalému veliteľovi tábora Ionovi Ficiorovi ohľadom spáchanej genocídy. Doteraz v hrobe objavili najmenej päť ľudských kostier.

Podľa vyhlásenia vládneho Ústavu pre vyšetrovanie zločinov komunizmu v Rumunsku (IICCR) niektoré z kostier boli zohavené, pričom jedna z nich mala spútané nohy. Riaditeľ ústavu Andrei Muraru uviedol, že nález odhalil "brutalitu a primitivizmus uplatňovaný pri prevádzke tábora".

IICCR požaduje, aby prokuratúra vzniesla obvinenie voči 85-ročnému Ficiorovi ohľadom zodpovednosti za smrť 103 politických väzňov. Ficior, ktorý velil táboru v rokoch 1958 až 1963, svoje previnenie odmieta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies