Otrasná štatistika: V sýrskej občianskej vojne už zničili tretinu domov a tisíce škôl!

NETKY.SK • 11 September 2013, 06:24 • 2 min
Otrasná štatistika: V sýrskej občianskej vojne už zničili tretinu domov a tisíce škôl!

ŽENEVA - Počas občianskej vojny v Sýrii bola zničená tretina obytných domov a tisíce škôl v krajine, následkom čoho opustilo svoje domovy 4,25 milióna ľudí a dva milióny detí prestali chodiť na vyučovanie, informovala dnes OSN.

slovakia

left justify in out

Bez domova sú najmä ženy, deti a starší ľudia, ktorí opustili svoje domovy bez osobných vecí a ostávajú s inými rodinami, ktoré samé prežívajú len s obmedzenými zdrojmi. Ďalšie dva milióny ľudí krajinu opustili, napísala agentúra Reuters. Takmer 200.000 ľudí žije v preplnených komunitných centrách bez čistej vody, elektriny alebo hygienických zariadení. Oznámil to nezávislý odborník OSN pre práva vnútorne vysídlených osôb Chaloka Beyani.

Podľa jeho slov bolo vo vojne zničených 1,2 milióna domov. Viac ako 3000 škôl je poškodených alebo zničených, viac ako 1000 ďalších slúži na ubytovanie vysídlencov. Podľa Detského fondu OSN (UNICEF) prestali chodiť do školy dva milióny detí. Vojnou sú celkovo zasiahnuté štyri milióny detí. "Rodičia tvrdia, že ich deti zažívajú časté nočné mory, správajú sa bezohľadne a agresívne, ich kresby sú často plné hnevu, násilia a obrazov krviprelievania, výbuchov alebo ničenia," povedala hovorkyňa UNICEF Marixie Mercadová.

Psychologické škody znamenajú, že deti môžu stratiť schopnosti spojiť sa s ostatnými ľuďmi. "Základné pocity sa môžu zastaviť a deti nie sú schopné myslieť dopredu alebo si pamätať nedávne udalosti," dodala odborná pracovníčka UNICEF Jane MacPhailová. Veľa detí, zvlášť dievčat, nechodí do školy vzhľadom na atmosféru nebezpečenstva a strachu z útokov. "Navyše, veľa ozbrojených skupín zasahovalo do školských osnov," oznámila zvláštna vyslankyňa OSN pre deti a ozbrojené konflikty Leila Zerrouguiová. Organizácia Spojených národov informácie neoverila, avšak niektoré mimovládne skupiny podieľajúce sa na vzdelávaní v Sýrii tvrdia, že ozbrojené opozičné skupiny ich nútili oddeliť dievčatá a chlapcov a zakázali hudbu v škole. Podľa ďalších správ boli deti indoktrinované alebo verbované do vojny. Konflikt tiež poškodil civilnú infraštruktúru. Vodovod, ktorý dodával vodu 1,3 miliónom ľudí v meste Háma a časti Homsu, je vyradený z prevádzky pre poškodenie počas ťažkých bojov pred necelým mesiacom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies