Otepleniu počas Vianoc sa nevyhneme pravdepodobne ani tento rok

NETKY.SK • 19 December 2017, 18:31 • 2 min
Otepleniu počas Vianoc sa nevyhneme pravdepodobne ani tento rok

BRATISLAVA - Blížiace sa vianočné sviatky čaká pravdepodobne aj tento rok oteplenie. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom facebookovom profile.

slovakia

left justify in out

Podľa meteorológov by sa chladný vzduch mal nad Slovenskom nachádzať do nedele 24. decembra, hoci na juhozápade sa už koncom tohto týždňa počíta s prechodným miernym oteplením. Po Štedrom dni, počas vianočných sviatkov by mal nad krajinu začať prúdiť od západu teplý vzduch.

 

"Najvýraznejšie sa oteplenie prejaví na horách a v nižších polohách najmä v menej zložitom teréne na juhozápade Slovenska," uvádza SHMÚ. V hornatých oblastiach stredného a východného Slovenska môže byť podľa meteorológov situácia o čosi komplikovanejšia, nie sú vylúčené napr. inverzie teploty vzduchu. "Postupne sa však oteplí na celom našom území, pričom prípadné ochladenie je zatiaľ v nedohľadne," dodáva SHMÚ.

 

Z klimatologického hľadiska sa práve medzi Vianocami a Novým rokom často vyskytuje tzv. vianočné oteplenie. Ide o pomerne teplé a vlhké počasie v strednej Európe pri prúdení teplého morského vzduchu od juhozápadu až západu, ktoré nastupuje po období tuhších mrazov.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona